96-jarige Heulenaar Daniël Desmet overleden

Redactie KW

Daniël Desmet is op dinsdag 15 mei op 96-jarige leeftijd overleden in het AZ Groeninge. Hij verbleef in wzc Ter Melle in Heule.

Voordien woonde Daniël in de Bozestraat 3. Hij was in 1948 getrouwd met Julia Coorevits die hem in 2004 ontviel. Hij groeide op in de Warande tegenover de Warandekapel als jongste van een kroostrijk gezin. Hij was de enige nog in leven.

Hij volgde de vakschool in Kortrijk en werd meubelmaker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij twee jaar lang als gedeporteerde in Duitsland. Verder was hij zijn hele loopbaan meubelmaker bij enkele bedrijven, het langst bij Coigné in de Stadelaan in Heule. Daarna werkte hij nog bij De Coene in Kortrijk, Ostyn in Harelbeke, om met pensioen te gaan bij Potteau in Heule. Ook zijn eigen meubelen maakte hij zelf, meer nog, toen hij in 1954-55 een eigen woning optrok in de Bozestraat, zorgde hij zelf voor alle houtwerk.

Hij was voetbal- en vooral wielerliefhebber, maar zijn grootste hobby was schilderen; hij had nog een tijdje academie gevolgd. Hij werkte erg secuur en deed er lang over voor een doek af was. Hij bleef zo lang mogelijk in zijn huis wonen, maar zes maanden geleden verhuisde hij noodgedwongen naar het rusthuis, waar hij zich nog goed kon aanpassen. Hij had vroeger nog vogels gekweekt en kon urenlang genieten van de vogels die hij vanuit zijn kamerraam kon zien in het groen. In de inkomhal van het rusthuis hangt een mooi schilderij van de Warandekapel van zijn hand dat er ook zal blijven.

Daniël was vader van één zoon, Eddy, die sinds 1971 in Zwitserland woont en getrouwd is met Françoise Burgin. De afscheidsplechtigheid heeft plaats op dinsdag 22 mei om 14.30 uur in het crematorium Uitzicht in Kortrijk. (NOM-Begr. Bloyart)