Familie van eerste Ieperling na WOI ontvangen

Redactie KW

In Ieper is de familie van André Leroy ontvangen, de eerste Ieperling in de stad geboren na de Eerste Wereldoorlog.

André Leroy is in Ieper geboren op 26 oktober 1919 in een barak aan de Veurnseweg. Hij is daarmee de eerste Ieperse boorling van na de oorlog. Zijn geboorteakte kreeg dan ook het nummer 1. In het stadhuis is de familie ontvangen die in 1926 naar het Franse Troyes verhuisde. André was toen zes maar bleef Ieper trouw.

“Het is altijd z’n land gebleven. Hij is steeds teruggekeerd naar België,” zegt Colette Leroy, zijn dochter. “Het was belangrijk voor hem, ook z’n familie hier.” André Leroy staat symbool voor de heropstanding van Ieper na de gruwel van de oorlog. Van de stad bleef zowat niets meer overeind.

Vader had het juiste beroep

In en om Ieper zijn na de oorlog honderden barakken opgebouwd met steun van het Koning Albertfonds. In Sint-Jan staat nog één van de allerlaatste. De familie Leroy had goeie papieren om bij de heropbouw een graantje mee te pikken. “De vader van André Leroy was timmerman en aardewerker,” zegt Dominiek Dendooven van In Flanders Fields. “Dat zijn nu precies de twee beroepen waarmee de wederopbouw is begonnen. De aardewerker moest puin ruimen en de timmerman moest de barakjes in de streek in elkaar timmeren.”

Na de heropbouw viel het werk in de streek weg. De familie Leroy vertrok naar het Franse Troyes maar de band met Ieper is voor eeuwig en altijd.

(KV/JV)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier