Familie steunt verdachte doodslag op dochtertje Nieuwpoort

Redactie KW

De jonge vader die verdacht wordt van doodslag op zijn vijf weken oude dochtertje blijft een maand langer in de cel. Zijn vriendin en moeder blijven als één blok achter hem staan.

B.D. (23) uit Nieuwpoort verscheen gistermorgen voor de eerste keer voor de raadkamer in Veurne. De tenlastelegging is niet min: doodslag op zijn vijf weken oude dochter. De jongeman kreeg pas donderdagavond te horen dat zijn dochtertje overleden was en was niet in staat om gistermorgen zelf naar de raadkamer af te zakken. Het was dus zijn advocaat die aanhoorde dat zijn aanhouding met een maand verlengd werd.

“Hij was overbezorgd”

In Adinkerke – waar de feiten plaats vonden en waar de moeder van B. woont – wordt verslagen gereageerd op de verdere aanhouding. Zijn vriendin Shana Van Daele (22) en mama Maureen Caron (54) blijven alleszins als één blok achter B. staan. Zij zijn er dan ook van overtuigd dat het om een spijtig ongeval ging.

“B. is de braafste papa die er bestaat. Hij zou zijn eigen dochtertje nooit iets aangedaan hebben“, zegt Shana. “Integendeel zelfs, hij was net overbezorgd. Als R. een kik gaf, ging hij er direct naartoe. Wij hopen echt dat hij zo snel mogelijk terug naar huis mag komen. Zonder hem kunnen wij ons rouwproces precies niet écht starten.”

“Samen hulpdiensten gebeld”

De jonge vader was op nieuwjaar alleen met zijn dochtertje toen het kindje volgens hem tijdens het verversen uit de zetel viel. Omdat ze niet meer bewoog, heeft hij haar geschud. Daarna is hij zijn vriendin, die boven lag te slapen, gaan wekken. Samen belden ze de hulpdiensten.

“Hij heeft haar nog gereanimeerd. Met de instructies van de hulpverleners aan de telefoon”, zegt Shana. “Dat is toch niet iets wat iemand met slechte intenties zou doen? Hij heeft er nog alles aan gedaan om haar te helpen.”

Shaken baby syndroom

In het ziekenhuis ontdekte men een bloeding in de hersenen van de kleine R. Het meisje liep het shaken baby syndroom op. Dinsdag kwam de politie beide ouders oppakken in het ziekenhuis. Ze zaten allebei een nachtje in de cel. Mama Shana mocht daarna beschikken, maar papa B. werd door de onderzoeksrechter aangehouden. Ondertussen ging de toestand van baby R. steeds meer achteruit. Donderdag werd uiteindelijk beslist om de machines stop te zetten.

“Ik hield ze in m’n armen toen ze de buisjes uithaalden”, zegt mama Shana. “Een verschrikkelijk moment uiteraard. Ik had B. er zo graag bij gehad om er ons samen door te slaan. Maar dat mocht niet van de politie.”

“Duizend keer sorry”

De jonge moeder neemt haar vriend duidelijk niets kwalijk. Hij verklaarde aanvankelijk ook aan haar dat hij het kindje wellicht teveel fysiologisch water had toegediend. Pas later gaf hij toe dat ze uit de zetel was gevallen. “Ik vond het jammer dat hij me dat niet onmiddellijk gezegd had. Maar toen ik B. leerde kennen was ik al zwanger. Hij heeft zich wel onmiddellijk opgeworpen als vader voor R. en heeft haar ook erkend.”

“Maar net omdat hij niet de biologische vader was, durfde hij mij niet te zeggen dat ze gevallen was. Hij was daar te beschaamd voor. Maar nog voor hij opgepakt werd, heeft hij wel duizend keer sorry gezegd. Zijn tranen bleven maar komen.”

Pas maandag contact

Shana en Maureen hebben B. zelf nog niet gehoord sinds hij opgepakt werd. Dat mag pas vanaf vandaag. De jonge vader mocht gistermiddag wel afscheid gaan nemen van zijn dochtertje. “Ik vind het zo erg voor hem dat hij dat alleen moest doen”, zegt Shana.

“Hij zal er kapot van geweest zijn en er was niemand om hem op te vangen. Waarom kon hij er niet meer bij zijn in het ziekenhuis? Nu moet hij haar lijkje gaan groeten terwijl hij haar evengoed nog even in leven had kunnen zien.”

Autopsie en reconstructie

Het parket plant nog een autopsie en een reconstructie in het onderzoek. Maar zij spreken wel van “geweldpleging”. Een woord dat bij de familie van B. heel hard aankomt. “Dit was gewoon een tragisch ongeval”, zegt Shana. “Het had mij of mijn schoonmoeder net zo goed kunnen overkomen. Hij had haar niet mogen schudden, maar hij heeft dat nooit met slechte bedoelingen gedaan. Integendeel, hij wilde haar net helpen en hoopte zo een teken van leven te krijgen. B. is helemaal niet opvliegend, hij is net geduldig. Op oudejaarsavond is hij anderhalf uur met R. naar boven gegaan om haar te laten slapen. Hij zou haar nooit iets aan doen.”

Het lichaam van de kleine R. werd nog niet vrijgegeven. Wanneer het gezin haar zal kunnen begraven is dan ook nog niet duidelijk. “Maar ik weiger om haar te begraven zonder B. er bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier