Familie slachtoffer seksueel misbruik ontgoocheld na gesprek met Léonard

Redactie KW

Aartsbisschop Leonard heeft de familie ontvangen van de jongeman uit Poperinge die zelfmoord pleegde na seksueel misbruik door een godsdienstleraar. De dader uit Vlamertinge werd later nog diaken. De Broer en de moeder van het slachtoffer zijn ontgoocheld over het korte gesprek. De controversiële aartsbisschop was amper op de hoogte van het dossier en excuses kwamen er niet.

Gert Verstraete uit Poperinge wil het gesprek van gisteren het liefst zo snel mogelijk vergeten. Aartsbisschop Leonard ontving hem in Mechelen om over zijn broer te praten die in de jaren ’80 misbruikt werd door zijn godsdienstleraar.

De dader kreeg opschorting van straf, kort daarna in 1991 pleegde zijn broer zelfmoord. Maar dat weerhield bisschop Vangheluwe er niet van om de dader enkele jaren later tot diaken te wijden. Leonard maakte een halfuur tijd vrij voor Gert en zijn moeder.

“geen excuses”

“Ik heb er een heel eng gevoel bij. Het was zeker niet bevrijdend,” zegt Gert. “Eerst en vooral had ik van hem als hoofd van de kerk in België excuses verwacht voor het leed dat wij al 25 jaar doorstaan, maar dat hebben we allerminst gekregen.”

“Op een gegeven moment is mijn moeder in huilen uitgebarsten. Hij heeft haar wel een kruisteken en kus gegeven bij het weggaan maar dat was een magere troost.”

(jv/kb)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier