Extra tafereel op Heilig Bloedprocessie

Redactie KW

De Edele Confrerie van het Heilig Bloed die jaarlijks in Brugge de processie organiseert maakt kom af met de legende van Diederik van de Elzas. Uit historisch onderzoek blijk deze Vlaamse graaf onmogelijk de relikwie uit Jeruzalem naar Brugge kon meegebracht hebben. Er wordt een nieuw tafereel aan de processie toegevoegd over de herkomst van de relikwie van het Heilig Bloed.

Op de nieuwe wagen die straks deel uitmaakt van de Heilig Bloedprocessie is paus Clemens de vijfde te zien. Hij overhandigt de bul met de pauselijke toelating om de relikwie te vereren aan een Brugse afgevaardigde. Een historisch feit uit 1310 om de legende rond Diederik van de Elzas te relativeren.

De aanvulling komt er sinds de Heilig Bloedprocessie deel uitmaakt van de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Die erkenning houdt onder meer ook in dat de historische correctheid wordt gerespecteerd. Of het in het Heilig Bloedverhaal nu om een echte relikwie gaat of niet is moeilijker te achterhalen. “Dat kan niemand bewijzen of tegenbewijzen, zegt coördinator Benoit Kervyn. “Je gelooft het of niet. Dat is zoals de doornkroon, de lans en het hout van het kruis. Dat kan je ook niet bewijzen.”

De jaarlijkse Heilig Bloedprocessie gaat ieder jaar uit op Onze-Lieve-Heer- Hemelvaart. Dat is nu donderdag.

(JV/BV)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier