Extra geld voor West-Vlaamse cultuursector, toch centen voor Beaufort en Dranouter

Redactie KW

Er is dan toch extra geld gevonden voor enkele culturele organisaties en kunsthuizen in onze provincie, die dreigden uit de boot te vallen bij de volgende subsidieronde. West-Vlaanderen komt er volgens experts al bij al goed uit nu. Er is een oplossing voor ondermeer kunstenfestival Watou en Beaufort, Kunstencentrum De Werf krijgt een aanzienlijk bedrag meer, en ook folkcentrum Dranouter krijgt centen. Zelfs filmfestival Oostende, dat oorspronkelijk niks kreeg, krijgt nu subsidies. Minister van cultuur Schauvlieghe publiceerde vanmiddag, opnieuw nogal onverwacht, de definitieve bedragen op het internet.

Er gaat een zucht van opluchting door de West-Vlaamse culturele sector. Want na enkele weken van bange onzekerheid, dreigementen en wanhoopskreten, blijkt de schade nu beperkt.

Cultuursubsidies 2013 – 2013/2016

KC De Werf Brugge 870.000 euro, ipv 600.000 euro

Unie der Zorgelozen Kortrijk 433.000 euro, ipv 418.000 euro

Vzw Ku(n)st 150.000 euro, ipv 0 euro

Muziekcentrum Dranouter 60.000 euro, ipv 0 euro

Filmfestival Oostende 75.000 euro, ipv 0 euro

Klein Verhaal Brugge 0 euro, wel projectsubsidies

Mu-zee-um Oostende 0 euro

Voor vier organisaties voorziet de Vlaamse regering meer geld dan gevraagd. Kunst Kust, dat Beaufort en kunstenfestival Watou organiseert, krijgt de komende vier jaar krijgen toch 150.000 euro. Muziekcentrum Dranouter ziet z’n bestaande subsidies, 60.000 euro, verlengd, al was er 250.000 euro gevraagd, om te kunnen groeien.

Helemaal goed nieuws is er voor Filmfestival Oostende. Dat vroeg voor het eerst subsidies aan, en kreeg een negatief advies, maar ontvangt de komende twee jaar toch telkens 75.000 euro. Iets waar Mu-Zee-Um ook had op gehoopt, maar zonder resultaat. Met de bekendmaking komt een eind aan enkele slopende maanden voor de cultuursector.

Alles samen krijgen West-Vlaamse cultuurorganisaties de komende vier jaar 11,3 miljoen euro subsidies. Het Concertgebouw Brugge is de grootste slokop, met 2,75 miljoen euro per jaar.

(MD/ND/ABO)

Meer vanavond in het Focus- & WTV-nieuws en in De Krant Van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier