Extra flitspalen zorgen voor discussie

Redactie KW

De extra flitspalen die minister van mobiliteit Hilde Crevits voorziet in de politiezone Vlas zorgen voor discussie tussen de gemeenten en de politiezone. De korpschef van de zone die zich uitstrekt over Kortrijk, Kuurne en Lendelede vindt het onnodig om op zes plaatsen flitspalen bij te zetten. Hij wijst daarvoor naar de lage ongevallencijfers op die plaatsen. De burgemeester van Kuurne waar op drie plaatsen flitspalen komen was dan weer vragende partij.

De politiezone Vlas telt nu op zes plaatsen flitspalen. Ten laatste over twee jaar zal dat op dubbel zoveel plaatsen zijn. Dat heeft minister voor mobiliteit Hilde Crevits beslist. Maar de korpschef vindt dat overbodig als hij er de ongevallenstatistieken op naslaat. Hij is ook verbolgen dat de zone geen inspraak had.

Camera

“Ze plaatsen is één iets, maar er mee werken is iets anders en dat komt op mijn schouders terecht. Ik moet de camera’s uitlezen en ze op tijd vervangen want niet in iedere flitspaal zit een camera en dat zorgt voor extra werk. Als het nuttig is heb ik er geen probleem mee, maar nu zou men de energie beter in iets anders kunnen stoppen”, zegt Stefaan Eeckhout van de politiezone Vlas.

De voorziene flitspalen in de Torkonjestraat richting Aalbeke en die op de Doornikse-steenweg die er al jaren staat maar niet werkt, vindt de korpschef wel nuttig. Maar hier op het kruispunt Doorniksewijk-Loofstraat een flitspaal plaatsen is volgens hem zinloos omdat het verkeer hier sowieso al traag rijdt door de drukte. Maar vooral de drie plaatsen vlakbij elkaar op de Brugsesteenweg vindt de korpschef er over.

Overbodig

Intussen zat minister Crevits vanmiddag samen om een evaluatie uit te werken van de bestaande flitspalen. Door veranderde omstandigheden kunnen de palen op sommige plaatsen overbodig zijn geworden, zo beseft de minister. (KB)

-Meer hierover vanavond in het nieuws vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier