Extra belasting voor omwonenden nieuw stadion in Loppem

Redactie KW

Belasting moeten betalen op meerwaarde van je grond, omdat die een andere bestemming krijgt: van landbouw- naar bouwgrond. En dat terwijl je daar niet om vraagt en op termijn mogelijk wordt onteigend. Het overkwam enkele bewoners van de Steenbrugsestraat in Loppem. Hun huizen liggen op het stuk grond, waar het nieuwe voetbalstadion voor Club staat ingepland. Maar die plannen zijn geschorst door de Raad van State. Volgens de gemeente Zedelgem is de opgelegde belasting dan ook onwettig.

Donald Vanmassenhove en Annemie Devos zijn al meer dan 30 jaar buren. Eind vorig jaar kregen ze een aanslagbrief van de Vlaamse belastingsdienst in de bus. Ook andere bewoners van de Steenbrugsestraat kregen zo’n brief. Hun woning ligt in het bewuste deelgebied 24 van de afbakening grootstedelijk gebied Brugge. Daar waar de Vlaamse en Brugse overheid samen met Club Brugge een voetbalstadion en burelencomplex plant. En dat door de Raad van State is geschorst.

Bezwaarschrift

De gemeente heeft nu zelf stappen ondernomen en stelde prototypes van bezwaarschriften op, voor de getroffen bewoners, om aan de Vlaamse overheid bezorgen. De bewoners zijn niet te spreken over de behandeling. Want zij zijn niet diegenen die vragen om een opwaardering van hun grond, maar ze moeten wel de belasting betalen en worden op termijn onteigend. Intussen blijft het stil in het dossier rond het nieuwe stadion. De uitspraak van de auditeur van de Raad van State, over definitieve vernietiging van het ruimtelijk plan of niet, wordt dit jaar verwacht.

(M.D./A.D.)

Extra belasting voor omwonenden nieuw stadion in Loppem

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier