Experts buigen zich over omstandigheden moord Josse Gilis

Redactie KW

Tijdens de derde procesdag in de zaak Denolf en Phlypo voor het West-Vlaamse hof van assisen, hebben experts dinsdag de feiten en de beschuldigden grondig geanalyseerd.

Zo kwamen onder meer de onderzoeksrechter, de wetsdokter, de psychiater en de wapendeskundige aan het woord. Deze laatste vertelde dat het niet exact is uit te maken hoe de schutter en het slachtoffer tegenover elkaar stonden.

Peter Denolf (41) en zijn voormalige buurvrouw Iris Phlypo (41) staan in Brugge terecht voor moordpoging op Josse Gilis, de ex-vriend van Phlypo. Denolf zegt dat Phlypo hem opdracht gaf om Gilis te doden, maar Phlypo ontkent. Gilis overleefde dankzij de snelle tussenkomst van de hulpdiensten.

Onderzoeksrechter Pierre Dujardin schetste dinsdag nog eens het onderzoek. Daarna getuigde Lionelle Debackere. Deze oud-werkgeefster van Phlypo vertelde dat zij de politie alarmeerde.

Geert Mortele, die bij het uitproberen van het wapen langs de E403 aanwezig was, getuigde dat Denolf het slachtoffer moest kreupel schieten. Hij zou er volgens hem goed aan verdienen.

Zus Petra Denolf vertelde het hof dat Peter altijd ten dienste stond van anderen. Volgens haar was hij te goed en deed hij daarom alles wat hem werd gevraagd. Ook als zij hem nodig had, stond hij er meteen. Zij geloofde niet dat haar broer tot de feiten in staat was.
Volgens de wapendeskundige is het moeilijk exact te achterhalen hoe Denolf en Gilis tegenover elkaar stonden toen de schoten werden afgevuurd. Het eerste schot zou laag zijn afgevuurd van op korte afstand en raakte het slachtoffer in de lies. Het slachtoffer had geen kans om de kogel te ontwijken. Er was slechts één vijftigste van een seconde tussen het vuren en de inslag.

Wetsdokter Jan Bolt vertelde dat het slachtoffer tussen 2,5 en 3 liter bloed had verloren. Dat is bijzonder levensbedreigend. Het tweede schot ging door de rechterborstholte en veroorzaakte een klaplong. Daardoor kreeg Gilis problemen met de ademhaling. Het slachtoffer is vandaag nog steeds sneller vermoeid.

Psychiater Dr. Paul Lodewyck vond dat Peter Denolf oprecht overkwam tijdens het onderzoek. De feiten zelf minimaliseert hij niet, maar de ernst ontgaat hem wat. Hij ontkent schuld en schaamt zich weinig. “Hij vertelde vaak dat het ongeloofwaardig overkomt wat hij vertelt”, sprak de psychiater. “Als dat teveel wordt herhaald, kan daar een reukje aan zitten.” De beschuldigde is volgens de psychiater gemakkelijk te manipuleren. Op agressietesten scoort hij echter zeer laag. Denolf is volgens de gerechtspsychiater niet maatschappelijk gevaarlijk.

Iris Phlypo komt volgens de psychiater zeer vastberaden over. Ze beklemtoonde steeds dat ze onschuldig is en daaruit blijkt meteen haar manipulatieve aard, luidde het. Ook zij gaat wat voorbij aan de ernst van de feiten. Zo vindt ze het erg dat ze in de gevangenis zit.

Ze heeft een zeer goed geheugen en probeert het gesprek soms naar haar hand te zetten. Ze heeft goede idealen maar ze misbruikte anderzijds een aantal van haar patiënten voor de uitvoering van haar plan. Schuldgevoelens over de feiten zijn er niet. Binnen het gezin moest zij het laatste woord hebben en gedroeg zij zich bazig. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier