Exoten rukken verder op in Noordzee

Redactie KW

De biodiversiteit in het Belgisch deel van de Noordzee scoort vrij goed. Dat blijkt uit een analyse van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Toch is er geen plaats voor optimisme. Een aantal van de 2.000 gekende soorten zeedieren en -planten is met uitsterven bedreigd. De klimaatswijziging zorgt er intussen voor dat er enkel bij de exoten, organismes die zich hebben gevestigd in een land waar ze oorspronkelijk niet vandaan komen, vooruitgang wordt geboekt.

Op de lijst van het VLIZ staan onder meer 130 soorten vissen; 27
soorten walvissen, dolfijnen en robben; 79 soorten zee- en kustvogels, 116 soorten zeewieren, 415 soorten kreeftachtigen en 28 soorten zeesterren. De rond- en ringwormen vormen de grootste groep met 778 soorten.

De soorten die in het Belgisch deel van de Noordzee voorkomen,
vertegenwoordigen maar zes procent van het totaal aantal gekende Europese Mariene dieren en planten. Op wereldvlak gaat het maar om 0,9 procent.

“Optimisme over het relatief aantal hoge aantal soorten in de Belgische wateren is niet op zijn plaats”, weet directeur Jan Mees van het VLIZ. “Dat is het gevolg van onze lange traditie van zeeonderzoek. Hier werd in 1843 het allereerste marien onderzoekstation ter wereld opgericht. Sinds die tijd zijn er zeker al 13 soorten verdwenen. De exoten die in aantal toenemen, komen er vaak ten koste van lokale soorten.

Het aantal exoten is intussen gestegen tot 67.”

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier