Exclusieve peiling: Inwoners centrumsteden geven beleid ruim voldoende

Redactie KW

Inwoners van de West-Vlaamse centrumsteden geven hun stadsbestuur een ruime voldoende voor het beleid van de voorbije vijf jaar. Dat blijkt uit een exclusieve peiling van hogeschool Katho, in opdracht van Focus en WTV en Krant van West-Vlaanderen. De algemene tevredenheid schommelt tussen 5,3 en 6,6 op 10. In Oostende en Kortrijk willen inwoners vooral meer inspanningen voor veiligheid en mobiliteit. In Brugge en Roeselare vonden de ondervraagden vooral Openbare Werken een belangrijk aandachtspunt.

In de enquete peilden de ondervragers naar de mening over het gevoerde beleid, maar ook naar de tevredenheid over de huidige burgemeester. We vatten de resultaten samen per centrumstad.

Brugge

Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) haalt met 6,52 op 10 een meer dan behoorlijke score. Brugge is blijkbaar tevreden over haar burgemeester, maar die gaf eerder al te kennen dat hij bij de volgende verkiezingen geen kandidaat is om zichzelf op te volgen.

De ondervraagden geven het gevoerde beleid 6,41 op 10. Ze geven wel aan dat ze vooral een ander mobiliteitsbeleid willen. Vier op vijf wil daarin verandering.

Klikhiervoor meer details over de resultaten voor Brugge.

Kortrijk

In Kortrijk krijgt huidig waarnemend burgemeester Lieven Lybeer (CD&V) een gemiddelde tevredenheid van 5,55 op 10. Hij moet binnenkort wel weer plaatsruimen voor Stefaan De Clerck, die wellicht terug burgemeester wordt als er een nieuwe regering is.

Het algemeen beleid krijgt 5,77 op 10. De ondervraagden willen vooral een ander veiligheidsbeleid. Ook mobiliteit vinden ze in Kortrijk belangrijk.

Klikhiervoor meer details over de resultaten voor Kortrijk.

Roeselare

Burgemeester Luc Martens (CD&V) krijgt 5,59 op 10 van de ondervraagden in Roeselare.

Roeselarenaars geven het gevoerde beleid van de voorbije vijf jaar 5,57 op 10. Vooral mobiliteit en veiligheid moeten veranderen. Meer dan veertig procent vindt dat ‘heel noodzakelijk’, een derde gaf ‘noodzakelijk’ aan. Jeugdvoorziening en wonen lijken er minder belanrijk. Veertig procent wil voor sport en cultuur zelfs geen ander beleid.

Klikhiervoor meer details over de resultaten voor Roeselare.

Oostende

Burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) haalt een gemiddelde van 6,12 op 10.

Het beleid in Oostende haalt een tevredenheid van 5,94 op 10. Oostendse ondervraagden willen dat er nog meer wordt ingezet op veiligheid. Ook mobiliteit en wonen zijn items die Oostendenaars graag anders aangepakt zien, sport en cultuur hebben de minste nood en verandering.

Klikhiervoor meer details over de resultaten voor Oostende.

(JV)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier