Evenveel bouwaanvragen in Kortrijk, ondanks de crisis

Redactie KW

Vorig jaar werden in Kortrijk 994 bouwdossiers ingediend. Ondanks de crisis blijft dit in de lijn van de voorbije jaren. Kortrijk-stad en deelgemeente Heule zijn samen goed voor 70% van alle aanvragen. Er worden nog zeer veel woningen gerenoveerd. In de nieuwbouw is het stijgend aantal studentenkamers opvallend.

Schepen van stedenbouw Wout Maddens wijst er op dat de bouwaanvragen voor de verbouwing vanwoningen duidelijk de grootste groep blijven. “Liefst 507 dossiers, of dus meer dan de helft van alle bouwaanvragen betreffen renovatiewerken van woningen. Daarnaast waren er ook nog 59 aanvragen voor de aanbouw van een veranda of carport bijvoorbeeld waarvoor geen vergunning nodig is, maar die wel moeten gemeld worden.

Eengezinswoningen

De nieuwbouw van huizen en appartementen vertegenwoordigt 14% van alle bouwaanvragen, wat een status-quo is. Toch is er een interessante verschuiving te merken. Schepen Wout Maddens: “Er werden in 2011 effectief 160 nieuwe huizen vergund en 170 appartementen. Het aandeel huizen in het totaalpakket stijgt en dat is goed omdat we de bouw van eengezinswoningen aanmoedigen.” De sociale huisvesting had vorig jaar in de nieuwbouw een aandeel van 47 vergunde huizen, vooral in Aalbeke en Bellegem, en van 66 appartementen, vooral in Heule en Kortrijk.

Meer nieuwe studentenkamers

Nieuwe, moderne studentenkamers zitten duidelijk in de lift. In 2011 werden er 115 vergund, tegenover 54 het jaar voordien, en er zijn nog dossiers voor tientallen bijkomende studentenkoten in behandeling. Het aantal studentenkamers groeit nog steeds op hoog-Kortrijk, maar er komen nu ook meer en meer kamers in de binnenstad.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier