Evacuatieoefening bovenop kerktoren

De monumentenwacht oefende woensdagochtend samen met de brandweer een evacutieoefening op grote hoogte in Anzegem.
Redactie KW

De brandweer van Anzegem heeft vanochtend een man uit de kerktoren moeten evacueren. Het slachtoffer moest met touwen naar beneden gehaald worden en daarom kwam het speciale RISC team van de brandweer ter plaatse. Alles leek net echt, hoewel het om een oefening ging. Het zogezegde slachtoffer was iemand van de dienst Monumentenwacht die gebouwen inspecteert.

Om elf uur woensdagochtend moet het RISC-team van de brandweer van Anzegem uitrukken naar het dorpsplein. Een man van de dienst Monumentenwacht is bij inspectie van de Sint-Baptistkerk boven in de toren ten val gekomen. Een scenario dat echt had kunnen zijn.

Voor de tien manschappen van het RISC-Team is het een hele klus om de man met rugletsel naar beneden te krijgen. Het slachtoffer ligt geïmmobiliseerd op een brancard en wordt met touwen via de trapgaten naar beneden gelaten. Maar het laatste stuk via een wenteltrap is onmogelijk.

Wie bij het speciale team van de brandweer zit, moet in erg goeie conditie zijn, want het zijn zware opdrachten. De monumentenwachter wordt uiteindelijk veilig op de grond afgeleverd.

De kans dat er echt ongevallen gebeuren in de St. Baptistkerk wordt weldra kleiner, want de dertiende eeuwse kerk zal gerestaureerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier