Europese top paardensport te gast in Zilveren Spoor in Moorsele

Marc Debaere, Barbara Vanderstichele, Annick Vanhulle, Veronique Fonteyne en Veronique Van Geenberghe. © AXV
Axel Vandenheede

Zilveren Spoor staat voor een belangrijk weekend : in het hippisch centrum in Moorsele vindt namelijk de eerste manche van de Prestige Cup plaats.

Het gaat weer goed met Zilveren Spoor in Moorsele : in 2012 ging Veronique Van Geenberghe een samenwerking aan met het Libische DevWorld, dat de uitbating op zich nam. Maar dat was geen succes : DevWorld liet Zilveren Spoor links liggen en van de beloofde investeringen kwam niets in huis. In 2014 was Zilveren Spoor daarom zelfs een tijd dicht, tot Rudi Helsen en Marianne Stubbe de uitbating overnamen. Zij ruimden met de hulp van Veronique Van Geenberghe het hippisch centrum op en haalden zelfs de Prestige Cup naar Moorsele, een wedstrijd waar Europese toppaarden aan deelnemen.

Maar intussen is het paardensportkoppel uit Meetkerke (bij Brugge) ook van de radar verdwenen. Sinds midden september werkt Veronique Van Geenberghe samen met ZS Equestrian Events van Philippe Pirez en Veronique Fonteyne en kent Zilveren Spoor een revival. “We zijn begonnen met het Wintercriterium”, vertelt Veronique. “Dat is het simpelste om te organiseren. Wat daarna komt, weet ik niet : we zijn daarvoor afhankelijk van de federatie. Zij bepaalt op welke data er waar georganiseerd mag worden. En Zilveren Spoor heeft nog een beetje een negatieve reputatie : in het verleden werd een aantal zomerwedstrijden in laatste instantie afgelast door de uitbaters. Dat kan zich tegen ons keren.”

“Maar we moeten de toekomst niettemin positief tegemoet zien. Ik ben ervan overtuigd dat een goed georganiseerd Wintercriterium een belangrijke stap in de goede richting kan betekenen, Zilveren Spoor een boost kan geven. We zullen er in elk geval alles aan doen om dat criterium tot een succes te laten uitgroeien, zodat deelnemers en toeschouwers positief zijn.”

Zilveren Spoor is nu ook vijf dagen per week open in plaats van vier dagen. “Alles begint stilaan op zijn plooi te vallen”, vervolgt Veronique. “De klanten zijn ook tevreden en dat is het belangrijkste. Op termijn willen we Zilveren Spoor, een van de grootste hippische centra van België, opnieuw hoge toppen laten scheren.”

Het hippisch centrum in Moorsele heeft bovendien nog een grote troef richting zomerseizoen : het organiseert opnieuw de Prestige Cup. “Die bestaat uit drie manches”, legt parkoersbouwer Marc Debaere uit Moorsele uit. “De eerste vindt op zondag 28 november plaats, de tweede midden december en de derde in januari. We zijn blij dat de Prestige Cup ook dit jaar hier kan plaatsvinden, want het gaat om een topevenement waaraan veel Europese toppers deelnemen. We verwachten daarom veel toeschouwers uit zowel binnen- als buitenland. In deze streek kan je niet elke week zo’n hoogstaande wedstrijd bekijken.” Onder meer Acevedo uit Spanje en een aantal Belgische topruiters, onder wie de stal Philippaerts, komen naar Moorsele.

Bewakingsfirma

De prijzenpot van de Prestige Cup bedraagt 40.000 euro en de hoofdprijs is een auto, geschonken door hoofdsponsor Citroën Vanhulle. “We zijn voor het eerst in ons bestaan hoofdsponsor van zo’n evenement”, aldus Annick Vanhulle en Barbara Vanderstichele. “Normaal is onze sponsoring gericht naar het autogebeuren. Maar nu slaan we dus een andere richting in. Of toch niet helemaal : het gaat tenslotte ook om paardenkracht, hé.” (gelach)

Op Zilveren Spoor zal er hoe dan ook veel paardenkracht te zien zijn. Toppaarden waaraan een serieus prijskaartje hangt. “Om zulke evenementen te kunnen organiseren moet je de strenge regels van de FEI (Internationale Paardensport Federatie, red.) volgen. De federatie legt sowieso veiligheidsmaatregelen op. Daarom engageren we voor zulke grote wedstrijden een bewakingsfirma. Dat zal nu niet anders zijn”, besluiten Veronique Van Geenberghe en Marc Debaere.

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier