Europese samenwerking voor efficiëntere voedingstransportstromen in Noordzeegebied

Redactie KW

Veertien partners uit West-Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken en Zweden gaan tot 31 augustus 2013 samenwerken om de transportstromen van voedingsproducten in het Noordzeegebied efficiënter te maken en te verbeteren.

Het project kreeg de naam Food Port. De kosten lopen op tot 4,4 miljoen euro. De EU betaalt de helft. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen coördineert.

Samenwerking

De nieuwe Europese samenwerking wordt op 29 november 2010 officieel opgestart in Edinburgh. “Het project vormt een deel van ons ruimer beleid ter ondersteuning van de logistieke sector en de West-Vlaamse lucht- en zeehavens”, zegt West-Vlaamse gedeputeerde Marleen Decraene.

Betere logistieke systemen

“We willen met dit hefboomproject de rol van West-Vlaanderen als
draaischijf voor voedingsproducten versterken. Op die manier werken we aan een verdere verankering van de voedingsindustrie in onze provincie.” Concreet moet het project leiden tot een verbetering van de logistieke systemen van de verschillende voedingsclusters in de Noordzeeregio. Een belangrijke doelstelling is de realisatie van een verdere bundeling van transportstromen voor verse producten, koel- en diepvriesprojecten. Het project streeft naar een efficiënt en duurzaam gebruik van wegtransport, spoorvervoer, kust- en binnenvaart.

De veertien projectpartners zijn POM West-Vlaanderen, de
havenbedrijven van Zeebrugge, Oostende, Esbjerg, Odense, Kristiansund, Nordmore en Göteborg, VOKA West-Vlaanderen, South East Scotland Transport Partnership (SEStran), de universiteiten van Hull, Southern Denmark en de Chalmers University, Develop Council of South Jutland en de Region
Västra Götaland. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier