Europese actiedag: weinig impact in West-Vlaanderen

Redactie KW

De impact van de Europese actiedag tegen de besparingsplannen blijft in West-Vlaanderen beperkt. Acties zijn er niet, al informeren en sensibiliseren vakbonden wel aan de poorten van enkele bedrijven.

Het spoor lijkt het meest af te zien van de Europese solidariteit, maar in West-Vlaanderen blijft dat beperkt. Zo moeten er in de haven van Zeebrugge enkel een tweetal treinen met dertig containers halt houden. “Richting Duitsland en Italië, maar ze moeten daarvoor via Wallonië”, duidt Joke Swyngedouw van de haven. “Het verkeer van en naar Antwerpen loopt dan weer normaal. Ook de arbeiders zijn bij ons gewoon aan de slag gegaan.”

Picanol

Dat laatste lijkt overal de norm te zijn, al proberen vakbonden wel te informeren aan de bedrijfspoorten. Bij textielbedrijf Picanol in Ieper delen ze pamfletten uit. “We delen het nationaal pamflet uit, waarin uitleg staat over onder meer het indexmechanisme”, zegt Stefaan Williams, ACV-afgevaardigde. “Je voelt dat het leeft en dat er niet veel nodig is om de gemoederen te verhitten.”

Bombardier

Hetzelfde verhaal bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge dat in woelig water zit. “We hebben besloten om onze solidariteit te laten blijken, maar er zijn geen acties. We willen vooral de houding van de regering afwachten en onze kogels nog even op zak houden. Vandaag houden we gewoon een informatieronde, gesteund met het nationale pamflet in de hand”, aldus Steven Bogaert van ACV-Metea.

Europese actiedag: weinig impact in West-Vlaanderen

Bekijk hier de reportage

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier