Europees president Herman Van Rompuy komt tot rust in De Haan

Redactie KW

Als permanent voorzitter van de Raad van Europa regeert Herman Van Rompuy over het ‘Oude Continent’. Maar over het leven ten huize Herman Van Rompuy waakt zijn vrouw Geertrui Windels, met West-Vlaamse roots. Zij waakt zo ook over de erg geapprecieerde vakanties in hun ‘Witte Huis(je)’ aan zee in De Haan.

Daar ontmoeten we Geertrui Windels, de ‘first lady’ van Europa, al heeft deze Vlaamse huismoeder als ‘vrouw van’ geen behoefte aan mediabelangstelling en nog minder aan first lady-allures. Interviews geeft ze zelden. Maar voor Krant van West-Vlaanderen maakt ze graag een uitzondering. Onze provincie is niet alleen de vakantieprovincie voor het gezin, ook de roots van Geertrui kleuren West-Vlaams.

Als vakantiebestemming is de kust u niet vreemd?

Geertrui Windels: „Toen we klein waren kwamen we met de familie heel de maand juli naar een huurvilla in Duinbergen. Een formidabele tijd waar ik de beste herinneringen aan heb: de strandspelen, de lange wandelingen naar Cadzand, de wafels bij moeder Siska… Ieder jaar liep er wel iemand van ons verloren! (…) In 2004 kochten we dan dit vakantiehuisje. Hier zochten en vonden we de anonimiteit en de rust. Maar nu de kinderen het huis uit zijn, zijn de kustvakanties wel verschoven naar de voor- en najaarsvakanties en de kerstvakantie.

„De zee kan ik niet meer missen, het gevoel van oneindigheid dat je dan ervaart. Een vloedlijnwandeling is mij meer waard dan een chic diner met staatshoofden.”

Hoe ziet u uw rol van ‘first lady’?

„’Europa’ voorziet officieel geen first lady naast de voorzitter. Alleen als ik een officiële uitnodiging krijg, mag ik mee naar een officieel diner of een buitenlands bezoek. En dat sla ik dan niet af. Naast de lasten mag ik toch ook af en toe van de lusten genieten, vind ik. Voorts kreeg ik ook carte blanche, maar geen geld, om zijn kabinet te decoreren. Ik heb een aantal kunstwerken uit de reserves van musea en van enkele kunstenaars gratis in bruikleen gekregen.”

Als ‘vrouw van’ krijgt u een formidabel forum om ook uw eigen ideeën te communiceren.

„Ik zoek echt waar geen mediabelangstelling. Ik sta alleen interviews toe als die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Als ik daar bijvoorbeeld organisaties mee kan vooruit helpen die formidabel en opbouwend werk verrichten. Zo zet ik mij actief in voor de vzw YouBridge. Die vzw schenkt laptops aan studenten in ontwikkelingslanden…”

U bent afkomstig van Ruien, maar liep school in Kortrijk waar u ook uw vriendenkring wist uit te bouwen. Hoe zwaar wegen uw West-Vlaamse roots?

„Ik heb nog een zus en twee broers in Brugge wonen en minstens één keer per week kom ik naar Kortrijk om mijn zieke moeder te bezoeken die daar in een woon- en zorgcentrum verblijft. Eens gepensioneerd zijn mijn ouders naar Kortrijk komen wonen om hun oude dag door te brengen tussen hun familie en kennissen.”

(ML)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier