Europarlementsleden vragen geld voor permanent gemengde patrouille in grensstreek

Redactie KW

De Europese parlementsleden Ivo Belet (België) en Tokia Saïfi (Frankrijk) gaan er in het Europees Parlement op aandringen permanente gezamenlijke patrouilles vanuit Europa financieel te ondersteunen.

De grenscriminaliteit in de zones Grensleie en Arro Ieper is gedaald, maar in het arrondissement Doornik is er een stijging. Aan Vlaamse zijde wijten de zones dat aan lokale inspanningen om gemengde patrouilles in te zetten. In Menen waren dat er afgelopen jaar een dertigtal, in Ieper de helft daarvan. Om die patrouilles efficiënter in te zetten vragen twee Europarlementsleden van de Christen-Democraten. “We gaan kijken in de Europese fondsen hoe er meer geld kan vrijgemaakt worden, want we zien vandaag dat alle lidstaten minder geld hebben”, zegt het Franse Europarlementslid Tokia Saifi. “Dat betekent dus dat ook de politie minder middelen heeft om te werken”.

Corridor

De parlementsleden willen een permanente gemengde patrouille die dagelijks patrouilleert over een corridor van 10 kilometer in de zone Ieper-Menen en een stukje Kortrijk. Het moet een pilootproject zijn in Europa. Ivo Belet : “In principe kan het perfect in de nieuwe Europese meerjarenbegroting. We zullen ons er echt voor inspannen en we maken ons sterk dat we dat hier kunnen lanceren en dat het dan uitgerold kan worden over de rest van Europa”.

Akkoorden van Doornik

Probleem is wel dat de hernieuwde akkoorden van Doornik, die zo’n gemengde patrouille volle bevoegdheid geven, nog niet zijn goedgekeurd in beide parlementen. In Frankrijk maakt men een probleem over de uitbreiding van de bevoegdheid van de politiemensen. “Wij hopen dat het opgelost raakt, want de Franse minister heeft zijn handtekening gezet onder die akkoorden van 18 maart en dat staat daar ook in”, zegt kamerlid Bercy Slegers uit Wervik.

(KB/AD/CR)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier