Europa gevraagd om grenscontroles in te voeren als nieuw middel tegen de criminaliteit

Redactie KW

Parlementsleden dringen bij de Europese Commissie aan om tijdelijke grenscontroles in te voeren tegen de grenscriminaliteit.

Na hardere lokale en federale aanpak om de grenscriminaliteit in te dijken, kloppen streekpolitici vandaag aan bij het Europees Parlement om mee te helpen het probleem doeltreffend aan te pakken.

Misdaad

Momenteel wordt er tussen het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandeld over de hervorming van het Schengenakkoord en de tijdelijke herinvoering van grenscontroles. Tot op heden zijn zulke controles toegelaten wanneer de openbare orde of de interne veiligheid ernstig wordt bedreigd. Nu wordt er vanuit Zuid-West-Vlaanderen aangedrongen ook grenscontroles tussen Poperinge en Kortrijk voortaan in te voeren als er een dreiging is door de georganiseerde misdaad.

Shockeffect

Politici, die het voorstel op een persconferentie in Menen formuleerden, zijn Vlaams Parlementslid en burgemeester van Menen Martine Fournier, federaal Kamerlid Bercy Slegers uit Wervik en Europarlementslid Ivo Belet. Ze hebben het voorstel ook overgemaakt aan Minister van Binnenlandse Zaken Milquet. Die heeft uitgerekend vandaag een onderhoud met haar Franse collega.

“We willen de minister hard wakker schudden, de regering onder druk zetten en gezien de ernst van de situatie een shockeffect creëren,” aldus burgemeester Fournier.

(JPT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier