Euregioprojecten in de prijzen, ook programma’s WTV-Focus

Redactie KW

Vier grensoverschrijdende projecten die via het Europees programma Intereg IV steun krijgen zijn uitgeroepen tot ambassadeur. Ze zijn een voorbeeld voor samenwerkingen in de Euregio. Onder hen het culturele project Vis-à-Vis dat ondermeer muzikanten over de grenzen samenbrengt, maar ook WTV-Focus met de grensoverschrijdende programma’s Transit, Transart en transactua. De vier zijn gekozen uit maar liefst 140 projecten.

L’Orchestre International du Vetex gaf de uitreiking van de ambassadeursprijzen voor de Interregprojecten een extra feestelijk karakter. De muzikanten maken deel uit van het cultureel project Vis-a-Vis dat zelf één van de labels krijgt toegekend. Vis-à-Vis leidde al meer dan duizend muzikanten op, organiseert festivals en heeft ook een evenemententeam voor langdurige werklozen en dat over de grenzen van West-Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk heen.

Maar ook de samenwerking tussen WTV/Focus, het Noord-Franse WEO en het Waalse No télé geldt als voorbeeld voor andere interregprojecten. Het grensoverschrijdende nieuwsprogramma transactua, het economische programma Transit en het culturele Transart zetten de Euregio in de verf en hebben een belangrijke impact op haar inwoners.

Nieuw Euregioprogramma op regionale zender

“Als we de subsidie krijgen is het de bedoeling vanaf september 2011 een nieuw programma te maken, waarbij in één uitzending het economische, het algemene en het culturele nieuws aan bod komt,” zegt Marleen Verfaellie van WTV. “We willen dan ook telkens een centrale gast hebben. Ik denk maar aan Willem Vermandere, Wim Opbrouck of Piet Huysentruyt die wereldberoemd zijn in West-Vlaanderen, maar onbekend zijn over de taalgrenzen heen. We zouden hen meenemen over de grens.”

Ook de medewerkers aan de programma’s zijn enthousiast over de grensoverschrijdende televisie.

“Ik moet zeggen dat we in de dagelijkse praktijk allemaal een beperkte visie hebben op bepaalde onderwerpen maar als je dan met een Waal en Fransman over hetzelfde onderwerp kan praten dan is dat zeer verrijkend,” zegt journalist Karel Cambien.

Ook samenwerkingen in de gezondheidszorg krijgen de titel ambassadeur net als het grensoverschrijdende ondernemerscentrum voor KMO’s dat zijn activiteiten over de grens wil uitbreiden. De vier toonaangevende projecten mogen hun titel alvast een jaar lang dragen.

(jv/kb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier