“Escape zal verantwoordelijkheid niet ontlopen” voor busongeval Egypte

Redactie KW

De Belgische touroperator Escape Travel, die de reis organiseerde waarbij vrijdag een dodelijk busongeval gebeurde in Egypte, zal zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen als de touroperator verantwoordelijk gesteld wordt. Dat zei Escape Travel maandagavond in een persbericht.

Bij het busongeval kwamen zes mensen om het leven. Consumentenorganisatie Test-Aankoop zei nadien dat de touroperator de eindverantwoordelijkheid draagt bij dergelijke ongevallen. Door een nieuwe Europese regelgeving zou de bewijslast bij de touroperator liggen en niet bij de consument.
“Als Escape verantwoordelijk gesteld wordt, zal het zijn verantwoordelijk niet ontlopen”, zegt de touroperator maandag in een persbericht. “Escape heeft al contact gehad met de verschillende instanties en is volkomen wettelijk verzekerd tegen burgerlijke aansprakelijkheid. In samenspraak met de verschillende instanties en de verzekeringsmaatschappij zal Escape de nodige stappen ondernemen om alle getroffen families materieel en moreel te vergoeden.”

Voorts wijst de reisorganisator erop dat Davidoff Travel, het agentschap in Egypte waarmee Escape voor deze reis samenwerkte, al meer dan dertig jaar ervaring heeft en voor gerenommeerde touroperators uit Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika werkt. De verongelukte bus zou een recent Mercedes-model geweest zijn. En zoals wettelijk verplicht waren er twee chauffeurs en een politieagent van de dienst Veiligheid aan boord. Ook zou de chauffeur, een vijftiger, al jarenlang ervaring gehad hebben.

“Wij volgen het onderzoek naar het ongeval uiteraard van nabij”, schrijft Escape. “Wij zullen niet nalaten om, naargelang de uitslag van het onderzoek, samen met de toeristische industrie en de Egyptische autoriteiten eventueel maatregelen voor te stellen om de veiligheid te verhogen.”

Escape Travel werd opgericht in 1979 en telt 23 personeelsleden. De touroperator begeleidde al 83.500 toeristen in Egypte. “Alle medewerkers van Escape zijn geschokt en zwaar onder de indruk van het ongeval op weg naar het archeologisch complex Aboe Simbel. Escape wenst zijn medeleven te betuigen met alle slachtoffers van dit jammerlijke ongeval.”

Het busongeval, waarbij zes mensen bij om het leven kwamen, gebeurde vrijdag om 05.25 uur op de weg van de Egyptische plaats Aswan naar Aboe Simbel. De bus reed als tweede in een konvooi met twee andere. Na het ongeval keerde de eerste bus terug en stopte de derde om hulp te verlenen. Slachtoffers werden eerst naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Aboe Simbel vervoerd. Van daaruit werden ze overgevlogen naar Caïro met een militair vliegtuig. Zondag waren alle overlevenden van het ongeval al gerepatrieerd. Dinsdagavond worden de overleden slachtoffers overgevlogen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier