Erotische figuren in fruit- en groentenwinkel

Wie één dezer dagen de fruit-en groentenwinkel de Laurier binnenstapt in de Langestraat in Brugge, zal misschien verbaasd opkijken. Aan de muur prijken erotische figuren.
Redactie KW

Wie één dezer dagen de fruit-en groentenwinkel de Laurier binnenstapt in de Langestraat in Brugge, zal misschien verbaasd opkijken. Aan de muur prijken erotische figuren. Ze zijn van de hand van de jonge kunstenaar Peter Depelchin uit Beauvoorde. Het idee om in een groenten – en fruitzaak kunstwerken te presenteren komt van de Brugse kunstenaar Jan Verhaeghe.

In de groenten- en fruitzaak de Laurier in Brugge kan je niet alleen tomaten en komkommers kopen. Sinds eind 2006 worden er geregeld kunstwerken tentoongesteld. En dat weten sommige klanten wel te waarderen

Nu kan je er proeven van de installatie van Peter Depelchin uit Beauvoorde. Hij is al van jongsaf aan gefascineerd door Griekse en Romeinse mythen en sagen. En ook voor deze tentoonstelling neemt de tekenaar een duik in de geschiedenis. Hij liet zich inspireren door de moerbeivrucht die hallucinaties veroorzaakt en doopte de expo Fructussycomorus.

“Bij de Romeinen hadden ze een viering waarbij ze takken rond deelden. Daarna volgde een groot festijn met drank, seks en vreugde”, lacht kunstenaar Peter Depelchin. Dat levert ondermeer geile engeltjes op met ertussen afdrukken op flinterdun papier van echte stukken fruit. Eerst stond hij nogal twijfelachtig tegenover een tentoonstelling in een fruit- en groententzaak maar al snel vond de jonge kunstenaar het bijzonder interessant.

“Mijn werk ik nogal gepekeld. Het gaat over vruchtbaarheid, soms bijna perversiteit. En dan klikt dat met het fruit”, zegt Peter Depelchin.

Het idee om in een plek waar je geen kunst verwacht, uit te pakken met tentoonstellingen is van de Brugse kunstenaar Jan Verhaeghe. Als protest op slechte kunst in de openbare ruimte wil hij goeie kunst promoten in een ruimte die er eigenlijk niet voor geschikt is. “Het is ook heel wat moeilijker om in zo’n ruimte tentoon te stellen dan in bijvoorbeeld de Bogardenkapel of De Bond waar er mooie witte muren zijn en waar een hele equipe klaar staat om je te helpen”, zegt curator Jan Verhaeghe.

Het werk van Peter Depelchin in De Laurier in de Langestraat in Brugge is nog te zien tot 29 maart. Daarna is het de beurt aan Bruggeling Francis Bekemans. Hij zal ook een nieuwe verpakking uitdokteren voor de zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier