Erik Sabbe over de brand bij Sioen NV 20 jaar geleden

Redactie KW

Maandag 14 februari was het exact 20 jaar geleden dat Ardooie opgeschrikt door de grootste brand van de afgelopen jaren. In het chemische bedrijf Sioen in de Watervalstraat brak een brand uit die bijna elke Ardooienaar zich nog levendig herinnert. Meesterknecht Erik Sabbe verloor toen tijdelijk zijn werk en woning.

Meesterknecht Erik Sabbe was op die veertiende februari in 1991 nog geen half jaar aan het werk bij Sioen, gespecialiseerd in technisch textiel en fijne chemicaliën. Het leek een dag zoals een andere te worden. Een vonk in de afzuiginstallatie besliste daar anders over. Het vuur verspreidde zich vliegensvlug en zorgde voor enkele flinke explosies. “Het was één en al paniek”, vertelt Erik Sabbe. “Iedereen wilde zo snel mogelijk naar buiten. Je loopt voor je leven op zo’n moment.”

“Veel mensen moesten die dag thuis blijven wegens economische werkloosheid en dat is hun grote geluk geweest. Waren er die dag meer mensen aan het werk, dan waren er zeker slachtoffers gevallen. Het mag een klein wonder heten dat er geen doden vielen.” De hele omgeving werd geëvacueerd. “Er was onduidelijkheid of de rook giftig was of niet. De brandweer besloot in samenspraak met burgemeester Karlos Callens om een perimeter van 500 meter in te voeren. Binnen die straal mocht niemand in zijn woning blijven. Wij woonden ook in de buurt en konden niet naar huis.”

Wat die bewuste dag verder gebeurde, was pure chaos, hoewel de brandweer vrij snel controle had over de situatie. Die eerste dagen waren een hel. We hadden geen idee hoe het verder moest. Toen twee dagen later het bericht kwam dat Sioen weer heropgestart zou worden, viel er een pak van onze schouders”, gaat Erik verder. “En toch, die beelden vergeet je niet.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier