Erfgoedverenigingen niet tevreden met plannen site rond kathedraal

Redactie KW

De hele heisa rond het UNESCO-rapport in Brugge is nog niet helemaal voorbij of de erfgoedverenigingen trekken alweer aan de alarmbel. Ze vinden de plannen voor de site rond de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge getuigen van weinig respect voor het verleden. Schepen van openbare werken Jean-Pierre Vanden Berghe spreekt dat tegen. De erfgoedverenigingen hebben ook kritiek op Geert Bourgeois, die het klooster in de Katelijnestraat maar gedeeltelijk beschermde.

Begin dit jaar stelden de stad en de provincie hun plannen voor de heraanleg van de kerktuin en de omgeving voor. “Volgens verschillende erfgoedverenigingen houden die geen rekening met de historische context,” zegt Bruggeling en neogothiekspecialist Jean Van Cleven.

Verschillende erfgoedverenigingen dienden bezwaarschriften in. Ze vinden het ook jammer dat de stad hen niet om advies vroeg. Schepen Vanden Berghe vindt die kritiek onterecht.

Erfgoedverenigingen zijn ook teleurgesteld dat het zogenaamde “rode nonnenklooster” maar gedeeltelijk is beschermd. Alleen de kerk, de kapel, de biechtkamer en een muur in de Vispaanstraat zijn beschermd als monument. Het meeste interessante deel van het complex viel uit de boot.

De erfgoedverenigingen zijn vast van plan om nog van zich te laten horen in dit dossier.

(nd)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier