Erfgoedprijs gaat naar 125 jaar Kusttram van De Lijn

Redactie KW

De Erfgoedprijs 2011 van de Provincie West-Vlaanderen gaat naar Vervoersmaatschappij De Lijn voor haar project ‘125 jaar kusttram’. Naast de laureaat bekroonde de Provincie ook nog twee andere organisaties, het OCMW van Brugge en de heemkundige kring van Oostkamp, elk met een premie van 2.500 euro.

De Provincie rijkt de prijs voor het eerst uit. Hiermee zet het provinciebestuur organisaties of personen die in de periode 2009-2011 in het oog sprongen met een publieksgericht initiatief rond erfgoed in de bloemen. Vorig jaar werkte De Lijn een groots project uit rond 125 jaar kusttram, met ondermeer een overzichtstentoonstelling, een publicatie en zoektochten in de kustgemeenten. Zowel het onroerend erfgoed (onder andere het authentieke tramhuisje in De Haan), het roerend erfgoed (oude postkaarten, historisch beeldmateriaal, historische rijtuigen) als het immaterieel erfgoed (de verhalen van tramgebruikers en tramliefhebbers) kwamen aan bod. Verder was er ook een heuse tramparade met oude trams. De Lijn ontvangt van de Provincie een geldprijs van 5.000 euro.

Ook OCMW Brugge en Heemkundige Kring Oostkamp in de prijzen

Het OCMW van Brugge krijgt een premie voor een experimenteel project rond archeologie, in samenwerking met Raakvlak, de intergemeentelijke dienst voor archeologie in Brugge en Ommeland. Binnen dit project werd in de tuin van het Woon-Zorg-Centrum ‘Het Hallenhuis’ in Sint-Andries een vroegmiddeleeuwse woning nagebouwd. Rusthuisbewoners gebruiken het gebouw voor oude ambachten als vilten, weven en pottenbakken. Vondsten van archeologische opgravingen op de gronden van het nieuwgebouwde rusthuis, worden gepresenteerd in de onthaalruimte van het rusthuis. Ook toeristen en scholen kunnen de nieuwe site bezoeken en iets drinken in de cafetaria. Op die manier vloeien archeologie, bejaardenzorg, toerisme en educatie naadloos in elkaar over.

De tweede premie is voor de heemkundige kring van Oostkamp. Deze kring was de voorbije jaren heel actief en mag een voorbeeld genoemd worden voor andere heemkringen in de provincie. Zo organiseerde de kring onder andere een boeiende tentoonstelling rond de auteur Gray, de geestelijke vader van Rikske en Fikske. Ook werkte de heemkring samen met studenten die bij inwoners thuis oude foto’s en filmpjes gingen verzamelen en hiermee aan de slag gingen voor heel wat activiteiten op een erfgoedhappening in de deelgemeenten Hertsberge en Waardamme.

Opnieuw Erfgoedprijs in 2013

Een jury koos de drie winnende projecten uit 31 initiatieven. Er werden meer dan 1000 inzendingen ingestuurd.In 2013 reikt de Provincie West-Vlaanderen opnieuw een Erfgoedprijs uit. Naast een prijs voor publiekswerking, is er dan ook een prijs voor (historisch) onderzoek.

(SM/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier