Erfgoeddag in Brugge belicht rijke sportgeschiedenis

Redactie KW

Brugge gaat de volgende maanden grasduinen in zijn sportieve geschiedenis. Naar aanleiding van de erfgoeddag op 22 april, die als thema “Helden” heeft meegekregen, sloegen de sportdienst en de erfgoedcel van de stad de handen in elkaar. Op historische locaties staan panelen die verwijzen naar de roemrijke sportgeschiedenis van Brugge. Hoogtepunt wordt de vijftigste uitreiking van de Trofee voor Sportverdienste.

Brugge heeft een rijke sportgeschiedenis. Club en Cercle zijn misschien de bekendste voorbeelden, maar er is zoveel meer dan dat. Op de Erfgoeddag staan de helden uit de sport centraal. “Brugge is een sportstad. Ik denk dat we dat vandaag nog belichamen, met twee nationale voetbalploegen, niemand heeft dat en wij hebben ook de start van de Ronde van Vlaanderen. Maar ook die sport van de Bruggelingen elke dag. Dat is zeer waardevol, ook voor de gezondheid van de bevolking”, zegt burgemeester Patrick Moenaert.

Mieltje Pauwels

Een van die alledaagse helden is Mieltje Pauwels. 93 is hij nu al, atleet sinds zijn veertiende, en hij wil er nog twee jaar bijdoen. Met ambitie, te beginnen op het WK indoor in Finland. De sportdienst en de erfgoedcel hebben een traject Sportverhalen opgezet. Blikvangers zijn tien panelen in de stad die refereren naar het sportverleden.

Sportgala

Sportschepen Annick Lambrecht : “We hebben een circuit gemaakt samen met het Fotohuis, waar oude foto’s heel mooi bewerkt zijn. Eigenlijk is dat een aanzet voor mensen om te wandelen van paneel tot paneel, om te bewegen”. Daarnaast is er ook een boek van Boudewijn van Vlaanderen, die de verhalen brengt van de vijftig winnaars van de Trofee van Sportverdienste. Dat wordt op 12 maart voorgesteld tijdens het vijftigste Brugse Sportgala.

Erfgoeddag in Brugge belicht rijke sportgeschiedenis

Bekijk hier de reportage

(J.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier