Ereburger Henri “Jules” Durant, overleden in Oostduinkerke

© Foto : Dirk Van Hove
Redactie KW

Koksijde rouwt om zijn overleden ereburger Henri ‘Jules’ Durant, paardenvisser van Oostduinkerke. Henri ‘Jules’ Durant overleed gisteren op 95-jarige leeftijd in zijn landelijk huisje op de wijk Groenendijk. Hij was één van de meest legendarische volksfiguren van Oostduinkerke, in de volksmond beter bekend en ook wel berucht als “de Rosten Durang”. Hij werd door het gemeentebestuur de titel van ereburger van Koksijde verleend omwille van zijn verdienste als paardenvisser.

Jules Durant, -officieel heette hij eigenlijk Henri-, zag het levenslicht op 31 juli 1917 in Roesbrugge-Haringe. Rond 1950 verzeilde hij in Oostduinkerke. Durant was boer, startte een manege en werd garnaalvisser te paard wat hij ongeveer een halve eeuw is geweest. Hij was ook de stamvader van een dynastie paardenvissers: dochter Rosa Durant, schoonzoon Eddy D’Hulster, kleindochter Corinne D’Hulster, schoonkleinzoon Johan Casier.

Rosten Durang

Jules was in de volksmond gekend als “de Rosten Durang” want in zijn jongere jaren was hij trotse drager van een weelderige rosse krullenbol. “Ze legden mij als boreling in een Vigorbak van waspoeder, schoven die bak onder de Leuvense buzestove en zij hebben me daar laten aanbranden. Da’s de reden waarom ik een rosten was”, vertelde Jules.

Ereburger

De man heeft op z’n zachtst gezegd een turbulent leven achter de rug. Hij was zijn leven lang en schalkse ruiter en beleefde een aaneenschakeling van onmogelijke avonturen. Wetten en regels waren aan hem weinig besteed. Hij maakte van slechte paarden goeie, verkocht geitenbokken voor hertenvlees, viste garnalen “op z’n Amerikaans”, maar belandde ten slotte als eregast bij de koning en de paus, met de titel van Koksijds ereburger erbovenop.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier