Ere-Brigadier “Shrapnel Charlie” overleden in Ieper

Redactie KW

Gisteren is Ivan Sinnaeve uit Sint-Jan bij Ieper aan een slepende ziekte overleden. Ivan was 58 jaar oud. Hij was in de ruime regio en vooral in kringen van WO I-liefhebbers gekend als ‘Shrapnel Charlie’. Hij was Ere-Brigadier van de Kazerne 1ste Wachtmeester Lemahieu te Ieper. In 1991 belandde Ivan door een arbeidsongeval in een rolstoel.

Sindsdien was het zijn hobby en passie om loden loodjes uit bommen, die overal in de regio in de grond zitten, te gebruiken om er soldaatjes mee te maken. Die schrapnelloodjes gaven hem uiteindelijk zijn roepnaam Shrapnel Charlie. Die kreeg hij van een Canadese bezoeker, die de naam Sinnaeve moeilijk kon uitspreken.

Ivan begon zijn soldaatjes te verfijnen. Zijn leger groeide aan met alle nationaliteiten uit de Eerste Wereldoorlog. Ook de “Notre Dame des Tranchées”, loden klaproosjes, het Victoria Cross en andere gedenktekens behoren tot zijn collectie. Hij heeft meer dan 5.000 dergelijke loden soldaatjes gemaakt. Die zijn grotendeels door toeristen meegenomen en zitten verspreid over de hele wereld.

(P.L./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier