“Er is zelfs werk en ruimte voor een gouverneur van de zee”

Redactie KW

Op de redactie van Krant van West-Vlaanderen hebben afscheidnemend gouverneur Paul Breyne en zijn opvolger Carl Decaluwé, die morgen de eed aflegt, in een exclusief dubbelgesprek terug- en vooruitgeblikt op hun ambt. Opvallend citaat: volgens gouverneur Paul Breyne is het gebied voor de West-Vlaamse gouverneur gevoelig uitgebreid. “Er is zelfs ruimte en werk genoeg voor een extra gouverneur: een gouverneur van de zee”.

Volgens gouverneur Paul Breyne is het verschil tussen hem en zijn opvolger Carl Decaluwé kleiner dan het verschil dat er was toen hij Olivier Vanneste opvolgde. “Ik weet waar u op doelt,” zegt hij als de redactie van Krant van West-Vlaanderen hem vraagt naar de verschillen. “Van Carl weten we dat hij vrijmoedig is, ikzelf was voorzichtig. Maar Carl is vrij om te doen wat hij vindt dat hij moet doen.”

Als een student

Carl Decaluwé zelf gooit niet meteen alle kaarten op tafel. “Ik neem mijn tijd om met de medewerkers van de gouverneur te spreken en om heel wat mensen, o.a. de gedeputeerden en enkele collega-gouverneurs te ontmoeten en te spreken. Natuurlijk zal ik geregeld nog aankloppen bij Paul om advies”, zegt hij daarover.

Een zaak heeft hij van haast iedereen te horen gekregen: ‘Lees zo vlug als mogelijk alle rampenplannen.’

“Ik heb de rampenplannen al twee keer doorgenomen. Zoals een student zijn cursus studeert: met de fluostift in aanslag. En ik neem ze van de week nog eens helemaal door”, zegt Carl Decaluwé.

Met of zonder accent?

Volgens de afscheidnemende gouverneur is het takenpakket van de gouverneur gevoelig uitgebreid en wordt de functie in de toekomst nog belangrijker.

“De gouverneur heeft ook autoriteit over de zee. Er zijn niet alleen de rampenplannen, er gebeurt ook alsmaar meer op zee, zoals de bouw van windmolenparken. Er dreigt zelfs nood aan een ruimtelijke ordening op zee. Kortorm, er is zelfs werk en ruimte voor een gouverneur van de zee”, zegt Paul Breyne.

In het dubbelgesprek wordt ook achterhaald waarom gouverneur Breyne niet naar Brugge is komen wonen en wanneer Carl Decaluwé wel naar Brugge verhuist en of zijn vrouw meer dan de vrouw van Paul Breyne zal aanwezig zijn op officiële plechtigheden en ontvangsten.

En…Carl Decaluwé lost ook het mysterie op van zijn naam: waarom is wordt Decaluwe officieel zonder accent geschreven, terwijl hij het steevast mét schrijft …

(JG, foto’s TB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 27 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier