Enorme privécollectie Mariabeelden in kerk Schore

Redactie KW

De familie Vandenbussche uit Oostkerke bij Diksmuide is al jaren een fervente verzamelaar van Mariabeelden en kerststallen. Hun grote collectie beelden is op 13, 14 en 15 augustus te zien in de kerk van Schore.

„Wij trekken ons enorm op aan de Onze-Lieve-Vrouw en het verzamelen van de beeldjes spreekt ons erg aan”, zegt Joël Vandenbussche uit Oostkerke. “In het verleden hebben we dikwijls om haar hulp gevraagd. De problemen zijn nu weg, maar zij is wel gebleven. Het is een beetje een belofte die we tegenover haar houden, want zij heeft ons geholpen en nu doen we iets voor haar.”

Het is begonnen met een beeldje van de Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele, dat Joël in Stuivekenskerke op de kop kon tikken. Hij schuimt ook vaak rommelmarkten af op zoek naar meer beeldjes om de verzameling uit te breiden. „We vinden er ook heel veel aan onze voordeur of achter de bloembakken. Die komen van mensen die hun beeldjes kwijt willen, maar ze niet in de vuilbak durven gooien. Ze weten dat we zo’n beeldjes verzamelen en dat ze hier in goeie handen zijn. Ik ben die mensen dan ook enorm dankbaar dat ze ze niet weggooien, maar naar hier brengen “, zegt Joël.

De expo is op 13, 14 en 15 augustus van 14 tot 18 uur gratis te bezoeken in de kerk van Schore.

(HGV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (edities Het Wekelijks Nieuws Kust en De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier