Enige pianotechnicus van het land speelt amper piano

Redactie KW

Dries Verhulst uit Poperinge mag zich sinds juni officieel pianotechnicus noemen. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat hij de eerste en tot nu toe enige Belg is die zijn diploma behaalde aan het HMC in Amsterdam, de enige school voor pianotechnici in de Benelux. En Dries maakte indruk bij onze noorderburen, want hij blijft nauw samenwerken met een van z’n docenten.

“Je zag altijd die mechanieken, hoe het gestemd werd en techniek heeft me altijd heel erg geïnteresseerd,” zegt Dries. “Dus op een gegeven ogenblik dacht ik van, er moet toch heel wat gebeuren aan een piano voor het allemaal goed is.”

Pianotechnicus is een heel praktisch beroep, maar er komt meer bij kijken dan alleen maar handigheid. “De vakken tijdens de opleiding zijn zeer uiteenlopend. Van wiskunde tot in feite echt praktijkgericht, onderhoud en reviseren van piano’s en vleugels. Heel een piano en een vleugel is in feite heel wiskundig samengesteld.”

Opmerkelijk, Dries kent het instrument van binnen en van buiten, maar toch speelt hij zelf geen piano. “Ik speel een paar deuntjes op de piano om te kijken voor de controle voor de stemming, voor het intoneren natuurlijk ook. Maar ik ben geen volleerd pianist.”

(jv/sg)

Meer in het nieuws op Focus-WTV, vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier