Enige nog levende begijn Marcella Pattyn gevierd in Kortrijk

Redactie KW

Het is vandaag 70 jaar geleden dat Marcella Pattyn uit Kortrijk intrad als begijn, en daarmee is ze het laatste nog in leven zijnde begijntje ter wereld. Ze werd vrijdagochtend gefeliciteerd door het volledige Kortrijkse schepencollege.

70 jaar geleden trad de toen twintigjarige Marcella Pattyn binnen in het begijnhof van Sint-Amandsberg. In 1960 verhuisde ze naar Kortrijk omdat de begijnen daar op zoek waren naar een organiste. En Marcella speelde in die tijd vlot piano, orgel en accordeon. Ook nu nog trouwens (zie foto). Zeventig jaar na haar intrede mag zuster Marcella zich het enige begijntje van de wereld noemen. Ze is intussen 91en verblijft in rusthuis Sint-Jozef in Kortrijk.

Kranig

Op de viering, die bijgewoond werd door het schepencollege van Kortrijk en burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V), toonde zuster Marcella zich nog kranig. Ze dronk een glas champagne en proefde één van de zeven chocolade-begijntjes die De Clerck meebracht. “We zijn heel fier dat je nog bij ons bent, en we willen iedereen bedanken die zorg draagt voor zuster Marcella”, zei De Clerck. “Je bent een stukje werelderfgoed, de laatste getuige van een geschiedenis die in Kortrijk begon in 1242. Je mag nooit weggaan.”

(MIA/BS)

Enige nog levende begijn Marcella Pattyn gevierd in Kortrijk

Bekijk hier de reportage

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier