Engelkerk gaat niet dicht

Redactie KW

De Engelkerk gaat niet dicht. Integendeel, vanaf 2011 worden aan het 30 jaar oude kerkgebouw enkele dringende renovatiewerken uitgevoerd. Dat besliste de kerkfabriek vorige week in overleg met gemeentebestuur en bisdom.

“Het gemeentebestuur wil geld voorzien voor de meest dringende werken, die op 80.000 euro worden geraamd”, aldus voorzitter van de kerkfabriek Charles Staelens. “We kunnen ook nog voor 30 % subsidie krijgen van de Vlaamse Gemeenschap. Daarvoor wordt nu een dossier opgemaakt. De burgemeester dacht dat de werken meer geld zouden kosten, maar het blijkt nu nog behoorlijk mee te vallen. Een viertal jaar geleden werd het dak van de kerk al vernieuwd.”

“Minder kosten dan verwacht”

Burgemeester Karl Bonny bevestigt dat de Engelkerk toch hersteld zal worden. “Een beetje tot mijn verrassing hoeven er geen werken te gebeuren aan het dak”, zegt de burgemeester. “Daardoor vallen de kosten een stuk lager uit dan verwacht. Ze mogen inderdaad maximum 80.000 euro kosten, waarvan 30 % te subsidien door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de toekomst zien we dan wel welke richting het uitgaat met de Engelkerk.”

De Engelkerk naast de Engelschool in de Zeemeeuwstraat werd op zondag 9 september 1979 – volgende week exact 30 jaar geleden – feestelijk ingewijd door wijlen monseigneur Emiel-Jozef De Smedt, bisschop van Brugge. In de jaren voor de opening van de kerk waren er al misvieringen in de Engelschool. Op dit ogenblik vindt in de kerk nog n eucharistieviering per week plaats, op zaterdag om 17 uur. Deze viering wordt bijgewoond door gemiddeld 60 tot 70 mensen. (Hannes Hosten)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 4 september 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier