Ellen Braekevelt ijvert op Facebook voor een rustig en veilig stadscentrum

Redactie KW

De vernieuwde Markt blijft voor beroering zorgen. Na een verkeersvrije zomer, tuffen er sinds enkele maanden opnieuw auto’s, bussen en bestelwagens door het stadscentrum en dat is niet naar de zin van heel wat Tieltenaars. Ellen Braekevelt richtte op de sociale netwerkwebsite Facebook zelfs een groep op om de Markt opnieuw verkeersvrij te maken.

Ellen Braekevelt is een 27-jarige lerares in De Ster en vooral : Tieltenaar in hart en nieren. Als dochter van wijlen Johan Braekevelt en Chrstine De Bruyne heeft ze het beste voor met haar thuisstad en ook de commotie rond de vernieuwde Markt maakte wat bij haar los. „Ik voelde wel dat het issue leefde onder de Tieltenaars”, steekt ze van wal. „De inwoners zijn blij met hun nieuwe markt, maar vonden wel dat één en ander beter kon. Zo mocht er gerust wat meer groen aanwezig zijn.”

Tijdens de zomermaanden vertoefde Ellen heel vaak op een terrasje aan de Markt. „Héél gezellig”, vindt ze. „De beslissing om de Markt opnieuw open te stellen voor doorgaand verkeer, was dan ook erg ongelukkig. Sinds er opnieuw wagens onder de Halletoren bollen, is de situatie er niet veiliger op geworden, vooral de bocht aan Olivier den Duivel is zeer gevaarlijk. Ook het wegdek zelf ondervindt de nefaste gevolgen van de beslissing : nu al zijn er heel wat straatstenen kapot gereden. Ach, onze Markt is een jammerlijke zaak geworden.”

Ludieke actie

Nadat Ellen opving dat de Tieltse handelaars een enquête opgestart hadden rond de Markt-situatie, zocht ze haar toevlucht tot de sociale netwerksite Facebook. „Ik begrijp het standpunt van de handelaars wel, maar ik wilde aantonen dat er minstens evenveel mensen een andere mening op nahielden.”

Met succes, zo blijkt. Ellen blies de Facebookgroep in november in het leven en eind december telde haar initiatief al 387 aanhangers. „Dat het zo’n groot succes zou worden, had ik nu ook weer niet verwacht”, grinnikt ze. „Het is allemaal heel snel gegaan. Maar via Facebook hoor je tenminste de stem van de jongeren, hun mening is ook van tel.”

Ellen benadrukt dat de virtuele vereniging voor een verkeersvrije Markt een ludieke actie is. „Het is niet de bedoeling dat we in de nabije toekomst een meeting organiseren op de Markt, we willen de Torenvalk heus niet achterna. Ik was trouwens een van de picknickers tijdens ‘t Is spel op de Markt. Zo’n initiatieven zijn alleen maar toe te juichen, anders bloedt de hele kwestie gewoon dood. Zonder reactie zouden de mensen nog een tweetal weken over een Markt met verkeer praten en daarna zou men in de situatie berusten. Dat is ook de reden waarom ik die groep op Facebook heb aangemaakt. Er móét over gesproken worden.”

En wat zijn volgens Ellen de grote troeven van een verkeersvrije Markt ? „Een Markt zonder auto’s is een rustpunt in de stad en gewoon veel gezelliger”, aldus Ellen. „Het zou het stadscentrum een pak veiliger maken, ik vrees dat er nog heel wat ongelukken zullen gebeuren. Ook mijn collega-leerkrachten – en niet-Tieltenaars – delen die mening.”

„Ik hoop echt dat het stadsbestuur op haar beslissing terugkomt en het meeste verkeer van de Markt bant. Autovrij hoeft voor mij niet per se, met een autolúwe Markt ben ik al meer dan tevreden”, lacht ze. (Philippe Verhaest)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier