Ella-acteur Rik Verheye wil alles doen

Redactie KW

Bioscoop, televisie, theater: Rik Verheye kent ze allemaal. Nochtans is de acteur nog niet zo lang geleden afgestudeerd. ‘Goed uit de startblokken schieten’ noemen ze zoiets. Intussen is hij wel te zien in: én de Vlaamse langspeler ‘Adem’ (als driftkikker Jimmy) én de VTM-telenovelle ‘Ella’ (als homokapper Anthony) én ‘De thuiskomst’ met het gezelschap FC Bergman.

Of we niet te vroeg willen afspreken”, vraagt Rik Verheye. “Want donderdag is deze week de enige dag dat ik een beetje kan uitslapen.” Half twaalf noteren we, in Antwerpen, waar Rik sinds zijn studies woont. Maar zie, een dag later treffen we hem in de voormiddag in Brugge, waar hij moest zijn voor een snel belegde vergadering. Kon hij dus weer niet uitslapen… Rik Verheye: „Ik kán ook niet goed uitslapen. Mijn bioritme is helemaal naar de kaloten. En ja, het is ook druk, drukker dan ooit. Sinds ik ben afgestudeerd, is er veel papierderij bij gekomen. Gelukkig is er nog mijn moeder. Zij is meer thuis in al dat geregel. Mijn moeder vindt het belangrijk dat ze zich kan ontfermen over mij. Sinds mijn achtste is zij mijn enige ouder: ze heeft me helemaal alleen opgevoed en ze heeft dat geweldig gedaan. Dat het mij goed gaat in het leven, vindt ze belangrijk. Zoals elke moeder, zeker?”

Je bent nu tegelijk in de bioscoop, op televisie en in de culturele centra te zien: veel mooier kan een acteercarrière niet van start gaan, Rik?

„Ja, hé. Tuurlijk is dat tof. Leuk. De max. Ik probeer voor zo veel mogelijk open te staan. Ik zal later nog te zien zijn in Witse, in twee afleveringen van Code 37 en in Kiekens, de nieuwe serie van Stany Crets en Peter Van den Begin… Na Ella eind april begin ik bij het NTGent, met de nieuwe voorstelling van Marijke Pinoy. Het jaar erop maken we met FC Bergman een kindervoorstelling, ik heb nog een voorstelling met Anemone Valcke op stapel staan in DeKopergietery… Veel theater dus. Al ga ik in november ook een nieuwe film draaien: Groenten uit Balen van Frank Van Mechelen. Waar Stef Aerts trouwens óók in zit.”

„Ik wil echt alles doen”

„Eerlijk: zo een telenovelle interesseert mij niet om naar te kijken, maar ik vond de rol van Anthony wel iets hebben. Ik kon daar iets mee doen. Er wordt ook zó veel gemaakt in Vlaanderen, er komt altijd weer iets nieuws in de plaats… Als je als acteur goede dingen blijft doen en je toont dat je er altijd voor wil gaan, lukt het wel, denk ik. Hoop ik. Als ik op de set zit te wachten, geef ik mijn ogen de kost: hoe de regisseur het aanpakt, hoe de cameraman alles in beeld neemt… Ik wil alles opeten wat ik zie – en dan kijk ik achteraf wel wat ik eruit kak (lachje).”

(MiCo)

Het hele interview, over z’n kindertijd en de droom van zijn vader, en over het dorp Knokke, in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 8 oktober 2010

>> ‘Ella’ : elke weekdag om 18.20 uur op VTM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier