Elk jaar gaat 800.000 ton voedsel verloren, visserijsector relativeert cijfer

Redactie KW

In de Vlaamse landbouw en visserij gaat jaarlijks tot 800.000 ton voedsel verloren, vooral in de veehouderij, de visserij en de aardappelteelt. De Standaard en Het Nieuwsblad citeren maandag cijfers van het departement Landbouw en Visserij. De onderzoekers van het departement schatten het jaarlijkse verlies aan voedsel tussen de 534.000 en 817.000 ton.

Volgens de Vlaamse onderzoekers doen de grootste verliezen zich voor in de veehouderij – door de sterfte van vee – en in de visserij, vooral als gevolg van de bijvangst en het teruggooien van gevangen vis. De visserijsector relativeert de studie. Je kunt moeilijk spreken van voedselverspilling als je te kleine vis of commercieel niet-interessante vis teruggegooid in zee, zegt de sector.

Nieuwe technologieën

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wijst op het belang van het onderzoek “omdat de grondstoffen om voedsel te produceren steeds schaarser worden. Willen we het voedselprobleem in de wereld proberen op te lossen, dan moet de beperking van de verliezen onze eerste bekommernis zijn.” Peeters wil inzetten op nieuwe technologieën.

(Belga/BS)

Meer hierover vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier