Elixir de Roulers erkend als Vlaams streekproduct

Redactie KW

De lijst van erkende Vlaamse traditionele streekproducten krijgt er opnieuw vier producten bij: Elixir de Roulers uit Roeselare, natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen, Kempense koffie en aardappelen uit Moerzeke mogen voortaan het Vlaamse erkenningslabel Streekproduct.be dragen.

Elixir de Roulers maakt al sinds 1871 deel uit van het gamma van de stoomstokerij Sint-Michiel van de familie Vyncke-Daels in Roeselare. Het is een likeur op basis van verschillende planten en kruiden.

Elixir de Roulers werd voor het eerst bereid in 1871 door de oprichter René Vyncke-Daels. “Dit likeur werd snel bekend omwille van zijn goede digestieve en weldoende eigenschappen,” staat te lezen op de website van de stokerij. “Aanvankelijk werden de kruiden als medicijn gebruikt. Maar men ondervond al vlug dat de smaak verbeterde en het drinken werd vergemakkelijkt door toevoeging van suiker. Aldus ontstond de eerste Elixir…”

(BS)

. De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten oordeelde op haar jongste bijeenkomst dat de vier producten aan de vijf criteria voor erkenning beantwoordden. De producten moeten onder meer op ambachtelijke wijze volgens de streektradities vervaardigd worden met eigen grondstoffen of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd. Ze moeten langdurige of historische bekendheid hebben als streekspecialiteit. Meer dan honderd Vlaamse traditionele streekproducten zijn ondertussen erkend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier