Elf oorlogssites voorlopig beschermd in Heuvelland en Mesen

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois , heeft de voorlopige bescherming van elf sites met bunkers en/of schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Zij liggen in de fusiegemeenten Heuvelland en Mesen. In principe volgt binnen het jaar de definitieve bescherming.

“Met het oog op de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen,” zegt minister Bourgeois. De militaire constructies zijn gebouwd door zowel de geallieerden als door de Duitsers.

Het gaat onder andere om twee Britse militaire posten ten noordwesten van de Kemmelberg in Kemmel, een Duitse geschutspost op de Gapaard in Wijtschate en zes Britse militaire posten op de Scherpenberg in Loker. In Mesen genieten een Duitse mitrailleurspost en een Geallieerde militaire post een voorlopige bescherming.

Deze militaire constructies zijn niet enkel historisch, maar ook architectuurhistorisch van groot belang. Erg zeldzaam is de schacht van de Duitse tegenmijn ‘Ditrich’ in het Wijtschatebos.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier