Elektronische identiteitscontrole bij fuiven is mogelijk onwettig

Redactie KW

In Kortrijk was er gisteravond voor de eerste keer een fuif waarbij je zonder het tonen van de identiteitskaart niet binnen mocht. Met het nieuwe elektronische systeem wil de stad vermijden dat er nog amokmakers op een fuif binnenraken. Politie en parket juichen het nieuwe systeem toe, maar volgens de privacycommissie is het nieuwe systeem niet wettelijk.

Het zogenaamde safe party zone-system werkt met een toestel waarmee fuiforganisatoren de elektronische identiteitskaarten van de bezoekers lezen. De kaart wordt in een scan gestoken, waarna op het scherm alleen een foto en een groen of rood lichtje verschijnt”. Bij rood mag de fuifganger niet binnen.

Safe party zone werkt met een databank, zeg maar een zwarte lijst, van personen die bekend staan als amokmakers. Wie op de zwarte lijst terechtkomt, mag één jaar lang geen fuiven meer binnen die het safety party zone label dragen. Maar volgens de privacycommissie is er geen enkele wettelijke basis om zo’n databank aan te leggen. Alleen een rechter kan een plaatsverbod opleggen.

(LD/BS) Meer hierover in het nieuws op WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier