Elektronisch toezicht ontspoort

Redactie KW

1.550 veroordeelde criminelen die een straf onder de 3 jaar hebben gekregen, moeten minstens 9 maanden wachten voor ze een elektronische enkelband kunnen krijgen. Al die tijd zitten ze ongestraft thuis, zonder controle. Ook in Brugge dikken de wachtlijsten aan.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.
Onder meer in Antwerpen, Brugge, Dendermonde en Hasselt dikken de wachtlijsten maand na maand nog aan. Ruim een half jaar geleden stonden 995 criminelen op de wachtlijst, vandaag zijn dat er al 1.550. Nog nooit was de straffeloosheid zo groot.

“Dit is compleet onwenselijk”, zegt gewezen nationaal veiligheidsadviseur Brice De Ruyver (Universiteit Gent). “Als de strafuitvoering maanden op zich laat wachten of zelfs niet gebeurt, dan is er iets fout. Hoe kunnen we dan nog iemand bijsturen die zwaar over de schreef is gegaan?”

Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) is zich bewust van de wachtlijsten voor elektronisch toezicht. Hij werkt aan een ambitieus masterplan en vraagt geduld tot maart volgend jaar voor de eerste resultaten. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier