Elektriciteitscentrale in Harelbeke sluit na 40 jaar de deuren

27/12/11 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Bron: Kw

VIDEO UPDATE - De elektriciteitscentrale in Harelbeke gaat dicht. De centrale werd nu enkel nog ingezet in noodgevallen of om piekmomenten op te vangen, maar ze is volgens de eigenaar niet meer rendabel. De 23 personeelsleden hebben van EDF Luminus de garantie gekregen dat ze een andere job krijgen binnen het bedrijf.

Elektriciteitscentrale in Harelbeke sluit na 40 jaar de deuren

Op 31 maart trekt EDF Luminus in Harelbeke er officieel de stekker uit. Dan gaat de elektriciteitscentrale dicht na ruim veertig jaar. Op volle kracht verbruikt de centrale 21.000 liter diesel per uur. Er kan tegenwoordig goedkoper elektriciteit worden aangekocht op de groothandelsmarkt.

Palmolie

Een overschakeling naar palmolie als brandstof enkele jaren geleden was geen succes en lokte bovendien protest uit van de milieuverenigingen, omdat voor de aanleg van palmolie plantages tropisch bos werd gekapt.

Goeie ligging

De sluiting betekent dat er op termijn een site van ruim 2 ha vrij komt en dat opent volgens het stadsbestuur nieuwe mogelijkheden voor de plaatselijke tewerkstelling. De ligging langs de Leie is alvast een troef.

Elektriciteitscentrale in Harelbeke sluit na 40 jaar de deuren

Bekijk hier de reportage

(BV/BS)

Meer hierover in het journaal van WTV.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Recentste nieuwsoverzicht

Ongevallen

Meer ongevallen »