Electrawinds verkoopt Vlaamse zonne-energiedochters

Redactie KW

De producent van hernieuwbare energie Electrawinds heeft 23 Vlaamse zonne-energieprojecten verkocht en stapt in een joint venture voor biodiesel.

Het Oostendse bedrijf verkoopt zijn dochters Electrawinds Solar en Zon aan Zee aan Inframan, een joint venture van het investeringsfonds Gimv en bank-verzekeraar Belfius, tegen een ondernemingswaarde van 19,1 miljoen euro. Electrawinds zal de opbrengst van de verkoop van de niet-strategische activa aanwenden om ‘de schuldenlast op holdingniveau te verlichten en om de operationele activiteiten te ondersteunen’. De twee dochters omvatten 23 zonne-energieprojecten in Vlaanderen met een totale capaciteit van 6,68 MWp. Ze genereren jaarlijks 2 tot 2,5 miljoen euro ebitda (winst voor interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen), luidt het.

Biodiesel

Daarnaast stapt Electrawinds in een joint venture voor biodiesel van de tweede generatie op basis van dierlijke afvalvetten en gebruikte frituurvetten. Electrawinds bezit 20 procent in die joint venture, waarin de Franse groep Sofiproteol/Diester met 60 procent de belangrijkste speler is. Electrawinds zegt uit de gezamenlijke onderneming, AD Biodiesel SAS genoemd, ‘een positieve en stabiele ebitda te verwachten’.

“Electrawinds werkt ondertussen verder met mogelijke nieuwe kerninvesteerders, bestaande aandeelhouders en houders van achtergestelde leningen aan Electrawinds NV met het oog op een belangrijke versterking van zijn kapitaalsbasis. Verdere informatie zal worden meegedeeld in de loop van het vierde kwartaal”, besluit het persbericht.

Electrawinds ging vorig jaar netto 42,9 miljoen euro in het rood, bij een omzet van 112,8 miljoen euro.

(BELGA)

Electrawinds verkoopt Vlaamse zonne-energiedochters

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier