Electrawinds uit Oostende vraagt bescherming aan tegen schuldeisers

© BELGA
Redactie KW

Het bedrijf start de wettelijke procedure op in het kader van de wet op de continuïteit van ondernemingen. Het heeft daarmee zes maanden de tijd om de financiën en dan vooral de schulden op orde te krijgen.

Electrawinds uit Oostende zit in geldnood, dat is geweten, maar een faillissement zoals onlangs gevreesd, is nog niet voor meteen. Het groenestroombedrijf doet een beroep op de ‘wet continuïteit der ondernemingen’ en vraagt een gerechtelijke reorganisatie aan. Er is daarvoor een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van koophandel in Oostende. Ook voor de vennootschap in Luxemburg start het bedrijf een gelijkaardige procedure op. Dat betekent dat schuldeisers geen beslag kunnen laten leggen op de goederen van het bedrijf en dat Electrawinds zijn leveranciers niet moet betalen, wel het personeel.

“Lopende gesprekken alle kansen geven”

Op die manier wil Electrawinds zijn voortbestaan garanderen. De aandeelhouder blijven intussen zoeken naar een oplossing om zo snel mogelijk vers geld te krijgen. Electrawinds voert al een tijd gesprekken om de kapitaalbasis te versterken. “We willen de gesprekken die lopen alle kans geven, vandaar de noodzaak om bescherming tegen de schuldeisers aan te vragen”, aldus een woordvoerder.

Vandaag meldt Electrawinds trouwens dat het de eerste negen maanden van dit jaar een verlies geboekt heeft van bijna 60 miljoen euro. Dat is drie keer zoveel als vorig jaar. De omzet en de inkomsten stegen dan wel, maar het bedrijf boekt geen winst en zakt diep in de rode cijfers. Het bedrijf heeft ondertussen een schuldenberg van ruim 210 miljoen euro. Om cash te krijgen, wil Electrawinds activa verkopen.

ACOD teleurgesteld: “Graag meer duidelijkheid”

De socialistische vakbond ACOD reageert teleurgesteld. “We hoopten op meer duidelijkheid en klaarheid”, aldus Jan Van Wijngaerden. “Het wordt tijd dat het personeel van Electrawinds weet waar ze aan toe zijn. Deze soap is al te lang bezig”, aldus Van Wijngaerden. De vakbond had ook gehoopt op meer communicatie van het bestuur. “We weten van niets. We moeten alles vernemen via de pers”, klinkt het.

Het ACOD hoopt alvast dat de activiteiten worden verder gezet. “In welke vorm dan ook. We hopen op vers kapitaal, want het behoud van de jobs blijft voor ons het belangrijkste”, besluit hij. Bij Electrawinds werken 235 mensen, waarvan 135 in Oostende.

(BS/FJA/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier