Electrawinds uit Oostende krijgt bescherming tegen schuldeisers

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

CEO Luc Desender verliest zijn plaats in de Raad van Bestuur.

Het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds heeft donderdag van de Oostendse rechtbank van koophandel drie maanden bescherming tegen de schuldeisers gekregen. Er zijn drie gerechtsmandatarissen aangesteld die het bedrijf zullen bijstaan in de reorganisatie. De uitspraak geldt zowel voor het bedrijf Electrawinds NVals voor de holding Electrawinds SE.

De WCO-aanvraag (wet continuiteit ondernemingen, het vroegere gerechtelijk akkoord) die ingediend werd op 9 december, werd aanvaard. Niet voor 6 maanden, zoals gevraagd, maar wel voor 3 maanden. De rechtbank vreest namelijk een leegloop en verlies van knowhow als de bescherming langer zou lopen. Electrawinds zal de komende maanden bijgestaan worden door drie gerechtsmandatarissen in de herschikking en reorganisatie van het bedrijf. Opvallend is dat een van de bevoegdheden van de mandatarissen het opstellen van een aandelenstructuur is.

Op 20 februari moet er een laatste verslag ingediend worden bij de rechtbank. De schuldeisers krijgen dan drie weken de tijd om het nieuwe plan te beoordelen. Op 13 maart volgt een stemming van de schuldeisers. Uiterlijk tegen die datum kan Electrawinds ook een aanvraag indienen om de schuldbeschermingsprocedure te verlengen met drie maanden. Enkele partijen vroegen ook om de huidige leiding te vervangen. De rechtbank oordeelt echter dat er geen voorlopig geen sprake is van “kwade trouw” en dat er voorlopig “geen kennelijk grove fouten” werden vastgesteld, waardoor de raad van bestuur en voorzitter Paul Desender aanblijven.

Grove tekortkomingen

Opvallend is wel dat CEO Luc Desender wegens “grove tekortkomingen” door de drie mandatarissen zal vervangen worden in de raad van bestuur, alsook bij alle beslissingen die de vennootschap moet nemen in het kader van de continuïteit van de onderneming, inclusief alle beslissingen nopens herfinanciering of herstructurering van deonderneming of de activiteiten. Uit mailverkeer van financierder Jos Sluys aan Belfius blijkt namelijk dat Luc Desender zijn aandelen in pand gegeven heeft aan derden. Het bewijsstuk werd ingediend door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Op basis van dat ingediende stuk meent de rechtbank dat Desender handelt in het belang van derden en niet in het belang van de vennootschap. Electrawinds voert al weken gesprekken met mogelijke kapitaalversterkers. Het bedrijf uit Oostende kampt met een torenhoge schuldenberg en volgens de rechtbank is de kas volledig leeg. In het vonnis wordt gesproken over het verlies van 92.801 euro in de eerste tien maanden van 2013. Dat verlies komt bovenop een schuld van 40 miljoen euro bij bankinstellingen, 60 miljoen aan achterstallige leningen en aangedikte schulden door het niet betalen van RSZ-bedragen.

Reactie ACV

De christelijke vakbond ACV hoopt dat het aanstellen van de drie gerechtsmandatarissen bij het groenestroombedrijf Electrawinds soelaas biedt. Vakbondsvrouw An Devriese: “Het was duidelijk dat er een kink in de kabel zat tussen Desender en de andere aandeelhouders. De uitspraak van deze ochtend kan nooit goed nieuws zijn gezien de fase waarin Electrawinds verkeert, maar misschien volgt er nu wel een oplossing.”

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier