Electrawinds bouwt eerste commerciële windturbine in Zuid-Afrika

Redactie KW

Nog een beetje West-Vlaamse energie op het WK in Zuid-Afrika, letterlijk dan. Het groenestroombedrijf Electrawinds is er immers in geslaagd om de eerste commerciële windturbine van Zuid-Afrika te bouwen. De groene stroom die de turbine produceert tussen 11 juni en 11 juli 2010 wordt geschonken aan het Nelson Mandela Bay Stadion in Port Elizabeth.

Dat de turbine er is, is een huzarenstukje. “Tussen het tekenen van het contract met de Deense turbinebouwer Vestas en de productie van de eerste groene stroom zit amper drie maand, normaal gaat daar makkelijk anderhalf jaar over”, zegt Marleen Vanhecke van Electrawinds. “Er was dan ook haast bij. Het havenbestuur van Port Elizabeth wou de turbine absoluut klaar hebben tegen de start van het WK.”

Eerste project buiten Europa

Voor het Oostendse energiebedrijf is dit het eerste project buiten Europa. Aanvankelijk zou Electrawinds rechtstreeks stroom leveren aan het Nelson Mandela Bay Stadion, maar de internationale voetbalorganisatie FIFA eist dat alle stadions van het WK op generatoren werken. Electrawinds heeft daarom samen met de stad Port Elizabeth, die eigenaar is van het stadion, een alternatief uitgewerkt. “We houden bij hoeveel elektriciteit de turbine produceert tijdens het kampioenschap. Wellicht is dat zo’n 475.00 kWh”, legt Marleen Vanhecke uit. “Die hoeveelheid stroom wordt later afgetrokken van de elektriciteitsfactuur van het stadion.”

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier