Eindelijk geld voor afwerking kazematten

Redactie KW

De stad Ieper heeft dan toch geld gevonden voor de afwerking van de kazematten achter de St.-Jacobskerk. Kazematten zijn grote ondergrondse ruimtes in de vestingmuren. Die vijf souterrains werden vorig jaar drooggelegd. Er werd ook een nieuwe vloer gelegd en de elektriciteit werd vernieuwd. Dit kon gebeuren met Europese subsidies.

“Er is nu een nieuw Europees programma Septentrion 2, waarbij we met steun van het West-Vlaams provinciebestuur en het département du Nord in Frankrijk, samen met andere vestingsteden, toch weer Europees geld kunnen krijgen, zodat we de kazematten kunnen afwerken,” zegt schepen Frans Lignel (CD&V). “De werken zullen wellicht nog volgend jaar kunnen starten.”

Eén van de zalen wordt een polyvalente vergaderzaal voor het verenigingsleven. In een tweede zaal wordt de geschiedenis van de vestingen getoond, met o.a. een maquette van Ieper in 1830. Die wordt door leerlingen van het KTA gemaakt. Twee andere kazematten krijgen een polyvalent gebruik voor o.a. tentoonstellingen. De vijfde kazemat wordt een cafetaria met de nodige sanitaire voorzieningen. Die zal – overdag althans – opengehouden worden door De Pelgrim, een dagcentrum voor volwassenen met mentale handicap. Op die manier zal ook het sanitair overdag bruikbaar zijn voor toeristen.

Hoe de cafetaria ‘s avonds en in de weekends zal functioneren, is nog niet bepaald. Er komt in geen geval stadspersoneel om de cafetaria te runnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier