Eikelmuis krijgt eigen tuin in Aalbeke in kader van biodiversiteit

Redactie KW

De eikelmuis, een knaagdiertje dat graag fruit eet en zo bekend staat als ‘fruitdiefje’, krijg een eigen tuin in Potijzer, Aalbeke. De tuin is een initiatief van de BiPS (Een platform voor ecologisch beheer in de stadsrand) en de provincie West-Vlaanderen. Met het initiatief moet de biodiversiteit in en rond de steden gevrijwaard blijven.

De eikelmuis is daar het ‘gezicht’ van. Een snoetje van een klein muisje met een zorromasker, die het de voorbije jaren niet makkelijk meer heeft door het verdwijnen van steeds meer boomgaarden. Met de eikelmuistuin willen de initiatiefnemers het diertje, zo ook de rest van de fauna en flora, weer een toekomst bieden. De bermen langs de spoorlijn Kortrijk-Moeskroen vormen daarvoor een ideale levensader. De opening van twee eikelmuistuinen in de buurt van deze spoorlijn (wat verder komt er ook een) is een eerste stap in het behoud van de soort in onze streek.

De opening van de tuin is één van de inspanningen van de provincie op biodiversiteit. Daarnaast worden er bijvoorbeeld ook poelen gegraven en hagen en bomen aangeplant. Met de ‘particuliere’ eikelmuistuin betaalt de provincie de hoogstamfruitbomen die mee de biotoop helpen vormen. Private personen kunnen vanaf nu dus ook op steun rekenen van de provincie West-Vlaanderen om hun tuin op een biodiverse manier in te richten .

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier