Eigenaar uitgebrande loods Wingene wist niks van wooninspectie

Redactie KW

De eigenaar van de loods in Wingene waar afgelopen weekend twee Poolse vrachtwagenchauffeurs het leven lieten in een brand, was volgens zijn advocaat niet op de hoogte dat de wooninspectie er vorige week op bezoek was geweest. Om het onderzoek in alle sereniteit te kunnen voeren, geeft het parket van Brugge op vraag van de onderzoeksrechter geen verdere commentaar.

Hendrik Verkest, burgemeester van Wingene, had een dikke week geleden een inspectieteam naar de loods gestuurd, maar daar ter plaatse mochten de inspecteurs niet binnen. De advocaat van de eigenaar zegt nu dat zijn cliënt niet van die inspectie op de hoogte was. De eigenaar ontkent bij monde van zijn advocaat ook de aantijgingen over illegale tewerkstelling bij de transportfirma Krismar.

Poolse vrouw verhinderde controle

Volgens het agentschap Belga ging het Agentschap Wonen-Vlaanderen op 23 maart langs bij de loods in Wingene, op vraag van het gemeentebestuur. “Een Poolse vrouw deed open, maar verhinderde de medewerkers de toegang”, zegt Hugo Beersmans. Het Agentschap brengt normaal een advies uit over de kwaliteit van de woning.

Het kan besluiten dat het gebouw onbewoonbaar, ongeschikt of overbewoond is. “Daarvoor moeten we natuurlijk wel de toegang krijgen.” In dit geval zou de Wooninspectie zijn gecontacteerd om een inspectie zonder toestemming van de bewoners uit te voeren. De administratie werd echter in snelheid gepakt door de brand.

Nog geen precieze oorzaak bekend

Om het onderzoek in alle sereniteit te kunnen voeren, geeft het parket van Brugge op vraag van de onderzoeksrechter geen verdere commentaar. Er is nog geen uitsluitsel over de precieze oorzaak van de brand. Naast de oorzaak worden ook de precieze leef-, woon- en werkomstandigheden van de Poolse chauffeurs, die in de loods verbleven, onderzocht.

(FV-LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt en vanavond op WTv en Focus vanaf 18u00

Eigenaar uitgebrande loods Wingene wist niks van wooninspectie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier