Eigenaar mag zijn schuur in Oostduinkerke niet afbreken omwille van zwaluwnesten

Redactie KW

Hij wilde zijn schuur afbreken en er nieuwe gebouwen neer zetten, maar de provincie weigert dat.

De man kreeg voor zijn plannen wel een bouwvergunning van de gemeente. Maar toen Vogelbescherming Vlaanderen vernam dat de gemeente de werken toeliet, tekende zij bij de provincie beroep aan. Want in de schuur hangen tientallen zwaluwnesten. Vogelbescherming Vlaanderen spreekt van een belangrijk precedent.

Kunstnesten

Op vraag van de provincie stelde Vogelbescherming Vlaanderen vergunningsvoorwaarden op voor gelijkaardige aanvragen. Maar volgens de eigenaar van de hoeve in Oostduinkerke zijn de voorwaarden onuitvoerbaar. Zo moet hij evenveel kunstnesten voorzien als originele exemplaren en moet de helft van de kunstnesten minstens drie jaar in gebruik genomen zijn, voor de aanvraag kan worden goedgekeurd.

Beeldbepalend

Vogelbescherming Vlaanderen wijst er op dat de vergunning om het complex af te breken ook op andere vlakken niet helemaal ok is. De gemeentelijk stedenbouwkundige ambtenaar gaf een negatief advies omdat het een beeldbepalend hoevecomplex is in het polderlandschap waar je gebouwen niet zomaar mag afbreken.

Een man wil in Oostduinkerke zijn hoeve afbreken en er nieuwe gebouwen neerzetten. Maar de provincie weigert dat. Onder meer omdat er in de schuur tot 50 zwaluwnesten hangen. Vogelbescherming Vlaanderen vernam dat de gemeente de werken toeliet, en tekende bij de provincie beroep. Met succes dus. En daar is de beweging tevreden mee. Ze spreekt van een precedent. De eigenaar zit met de handen in het haar.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier