EHEC-bacterie: Voedselagentschap neemt stalen in REO veiling

Redactie KW

Het federaal agentschap voor de voedselveiligheid heeft in de Reoveiling in Roeselare stalen genomen van allerlei verse groenten. Het FAVV doet sinds vandaag in heel Vlaanderen uitgebreide controles en dat om de paniek rond de EHEC-bacterie een halt toe te roepen. De schade in West-Vlaanderen is volgens de Boerenbond intussen opgelopen tot zo’n 3,5 miljoen euro.

In de Reoveiling in Roeselare namen inspecteurs van het FAVV stalen van courgettes, paprika’s, aubergines en radijzen. Enerzijds omdat nog altijd niet duidelijk is waar de EHEC-bacterie vandaan komt, maar vooral ook om de markten te kalmeren controleerde het FAVV nu alle groenten.

Resultaten vrijdag bekend

Het voedselagentschap nam in onze provincie vandaag ook nog stalen bij winkels en telers, in totaal op 20 plaatsen. De Boerenbond hoopt dat hiermee het consumentenvertrouwen herstelt, want de schade is al erg groot. Oscar Wullepit: “Dat is goed, wij zijn zelfs vragende partij. We verwachten niet dat nu dingen gevonden zullen worden, zeker niet.” De groentestalen gaan voor onderzoek naar het labo in het Waalse Gembloux. Het duurt een tweetal dagen voor de resultaten bekend zijn.

De Reoveiling ziet de ingestorte markten intussen met lede ogen aan. Verbetering is er nog niet. Ook vandaag raakte drie vierde van de komkommers niet verkocht. Bij sla en toamten was dat één vierde.

(KB/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier